STRAH OD NAPADA

Panika u Hrvatskom zagorju: ‘Opasna životinja hoda po centru‘; Stručnjak: ‘Znam zašto je tamo...‘

Bijesna je, šeta po centru, agresivno promatra i ničeg se ne boji, širi paniku autor fotografije. A zapravo je samo slabo informiran...
 Policija zaustavlja-Krapinsko zagorska županija

U strahu i neznanju su velike oči. Samo se tako može objasniti objava iz Facebook grupe Policija zaustavlja-Krapinsko zagorska županija. Netko je administratorima poslao fotografiju lisice koju je snimio u mjestu Bedekovčina i upozorio ih da je riječ o opasnoj životinji.

- Opasnost, stanovnici Bedekovčine - kroz centar šeta bijesna lisica, ne boji se ničega i ide simo tamo laganim koracima, njuška i agresivno promatra!! Pazite! I dijelite - stoji u opisu fotografije.

Autor fotografije očigledno nije znao da je bjesnoća u našoj zemlji iskorijenjena, a dva puta godišnje provodi se program oralne vakcinacije protiv te bolesti. Jedino što je zoonoza, dakle, bolest koju ove životinje mogu prenijeti ljudima, jest trakavica. No, ona je u njenom izmetu, tako da se, uz razumne higijenske mjere, zaista teško njome zaraziti. Drugim riječima, ako se dira izmet lisice, pa se ne operu ruke, može se dobiti trakavica.

- Lisica je uvijek bilo u ljudskoj blizini i tome se ne treba čuditi. Gdje su ljudi, tu je hrana. Zato, ako je lisica u blizini, ne znači da je opasna. Ona je došla jer tu ima štakora, ili možda neke hrane koja je ostavljena. Nema nikakvog razloga za paniku - kaže nam Damir Skok, ravnatelj ZOO Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 12:42