KOJA PRIČA!

Pas kojeg su zauvijek osakatili pokazao veliko srce i postao rehabilitacijski pas za mališane

Veterinari su za njega predlagali eutanaziju, jer mu je jedna noga posve odsječena, a drugoj "samo" šapica, ali na istoj strani tijela
Pele
 Privatni album

Pele, pas iz Vinkovaca kojeg su osakatili toliko da nitko nije imao pojma hoće li uopće moći normalno živjeti, napravio je još jedan veliki korak naprijed: postao je pas rehabilitator. Njegova vlasnica zadnjih tjedana održava radionice o vršnjačkom nasilju, a Pele je nekako uvijek prisutan na svim njenim susretima s djecom. Mališani dolaze k njoj doma, a riječ je o djeci s određenim teškoćama u razvoju, i provode vrijeme sa psom.

- Svi oni super reagiraju na Pelca. Njegov rad se svodi samo na to da bude uz njih, jer sam ja protivnik dresure i takvih načina da se od psa radi robota. On je sad postao popularan i poznat, a to je ovoj djeci velika stvar. Naime, djeca s poteškoćama često su marginalizirana, nisu omiljena u društvu, a sad se pokazalo da imaju nešto na što su njihovi vršnjaci ljubomorni: Pelea - priča Lora, volonterka koja o njemu brine i vodi radionice.

image
Pele i jedan od mališana
Privatni album

Ne samo da znaju Pelca, nego imaju sliku s njim, znaju što oni radi i gdje se voli češkati (iza ušiju, klasik, ali među djecom je to velika tajna). Pas je toliko poznat da je počeo mijenjati živote mališana koji provode vrijeme s njim...

-Imam dječaka koji prije nije bio popularan, a sad svi u razredu žele sjediti s njim. Prije su to izbjegavali. On je glavna faca jer zna našeg crnoga. Možda se ovo čini kao nevažan detalj, ali nije - dodaje Lora.

Jedan od mališana koji joj dolazi ima, vjerojatno, disleksiju. Srami se čitati, ali kad je s Pelcem, čita bez problema. Tu je i djevojčica koja ima problema i ispadima bijesa, a uz psa se uči samokontroli. Dvoje mališana sa sindromom Down, su u njega zaljubljeni.

image
Pele
Privatni album

- Planiram napraviti cijeli projekt, idem na razgovore s odgovornima u Vinkovcima oko toga. Ako sam na nešto alergična, to su dječji nasilnici. Nadam se da će projekt krenuti. Za svako dijete koje se družilo s Peleom garantiram da nikad neće nanijeti bol životinji, a voljela bih da takvih bude što više. I, naravno, da jednog dana takvi budu svi, pa da više nemamo pasa koji dolaze u stanju kao Pele - zaključuje Lora.

Što su, zapravo, djeca prepoznala u Pelcu? Različitost. On je drugačiji od ostalih pasa, oni od druge djece. Ta šarena skupina koju čine mališani i pas govori puno toga: je, postoje među nama oni koji su drugačiji, no to ih čini lijepima. Što im treba? Samo ljubav i prihvaćanje, koje će im život učiniti lakšim i ljepšim. To je ono što monstrum koji je Pelca osakatio nikad neće znati: ljubav. Kako bi rekao Dumbledore iz Harryja Pottera: "Ne žali mrtve, žali žive. Povrh svega, one koji žive bez ljubavi".

Na kraju dana, ova djeca i ovaj pas o ljubavi znaju puno više nego mnogi, mnogi drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:24