SENZACIONALNO OTKRIĆE

Pas nanjušio neobičnog stvora, znanstvenici u šoku: ‘Mislili smo da je izumrla, nitko je nije vidio od 1937.‘

Ova vrsta je uvrštena među "najtraženije" na popisu izgubljenih vrsta

De Wintonova zlatna krtica

 Nicky Souness/Afp/Profimedia

Jedna od vijesti koja nas uvijek obraduje jest otkriće neke nove vrste životinje ili pak ponovno viđenje neke za koju smo smatrali da je izumrla. Jedna takva otkrivena je kako kopa u pijesku blizu obalnog grada Port Nollotha u sjeverozapadnoj Južnoj Africi.

De Wintonova zlatna krtica (Cryptochloris wintoni), za koju se strahovalo da je izumrla, živi u podzemnim jazbinama i nije viđena od 1937. godine. Svoje "zlatno" ime dobila je po masnim izlučevinama koje podmazuju njezino krzno kako bi mogla "plivati" kroz dine. Ona, naime, ne kopa tunele.

Riječ je o životinjama koje su slijepe, no imaju sjajan njuh i bježe ako osjete vibracije uzrokovane kretanjem iznad zemlje. Uvrštena je među "najtraženije" na popisu izgubljenih vrsta koji je sastavila globalna skupina za očuvanje Re:wild.

Krtica je ponovno otkrivena 86 godina nakon posljednjeg viđenja, zahvaljujući dvogodišnjoj potrazi zaštitnika prirode i borderice imena Jessie, koja je trenirana da ih nanjuši, a ovo sjajno otkriće objavljeno je u časopisu Biodiversity and Conservation.

- Bilo je vrlo uzbudljivo biti dio tima koji traži izgubljene vrste. Posebna je nagrada pronalaženje jedne takve životinje - rekla jeza Guardian Esther Matthew iz Zaklade za ugrožene divlje životinje (EWT).

Istraživači s EWT-a i Sveučilišta u Pretoriji radili su sa kujicom Jessie, koja je bila trenirana tako da, kad osjeti miris krtice, legne na tlo. Za nagradu je dobila najbolju stvar na svijetu - igru sa svojom lopticom. Ona je ta koja je znanstvenicima otkrila čak dvije ove krtice.

Terensko istraživanje obavljeno je 2021. godine i tim je mislio da su možda pronašli krticu, ali De Wintonova izgleda vrlo slično drugim zlatnim krticama, tako da nalaz nije potvrđen sve dok uzorci nisu genetski sekvencirani.

Otkako je istraživanje provedeno 2021. godine, EWT je pronašao još četiri populacije De Wintonovih zlatnih krtica, a istraživači vjeruju da je Port Nolloth dom njihove zdrave populacije. Međutim, područje nije zaštićeno i ugroženo je rudarenjem dijamanata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:57