OSVETIO MU SE

Pijetao uzgajan za borbe zarezao vlasnika po preponi i usmrtio ga. Nije mu bilo spasa

Čovjek pripremao pijetla za skorašnju borbu i pokušavao mu prikvačiti oštricu od 8 centimetara na nogu
Ilustracija
 Goran Mehkek/Cropix

Pravda je spora, ali dostižna. To je možda pomislio pijetao kojeg su godinama zlostavljali - i prisiljavali da sudjeluje u borbama - kad je oštricom prerezao prepone svog "vlasnika".

Prošli je tjedan 45-godišnji Thangulla Satish iz sela Lothunur u južnoindijskoj saveznoj državi Telangani pripremao pijetla za skorašnju borbu. Dok mu je pokušavao prikvačiti oštricu dugačku gotovo osam centimetara na nogu, pijetao se oteo i zahvatio oštricom Satisheve prepone.

"Odmah je počeo obilno krvariti", izjavio je inspektor B. Jeevan indijskim lokalnim medijima, prenosi Associated Press. Brzo je pozvana hitna pomoć, ali je nesretni muškarac iskrvario prije nego što su ga dovezli u bolnicu. Njegova smrt potaknula je policijsku potragu za organizatorima ilegalnog natjecanja.

"Tražimo preostalih 15 osoba umiješanih u organiziranje ilegalne borbe pijetlova", rekao je Jeevan i dodao da je pijetao nakratko zadržan u policijskoj postoji prije nego što je odveden na farmu peradi.

Tijekom ovih okrutnih natjecanja pijetlovima se na nogu zaveže nož ili nekakav drugi predmet s oštricom, a "borba" traje sve dok jedan "natjecatelj" ne umre ili pobjegne. Svake godine tisuće pijetlova ugiba na ovaj način. Borbe pijetlova zabranjene su Zakonom o sprečavanju okrutnosti prema životinjama iz 1960. Međutim, i dalje su glavni izvor zabave na festivalima žetve i privlače stotine, ponekad i tisuće ljudi.

"Borbe pijetlova stare su nekoliko tisuća godina. Nekada su postojale borbe pijetlova između kraljevstava. To je dio naših života", rekao je Viceu indijski političar Raghurama Krishna Raju, koji se 2018. borio za okončanje zabrane održavanja natjecanja. U njegovoj saveznoj državi Andhra Pradesh, unatoč zabranama, održava se "Super Bowl" borbi pijetlova kojem prisustvuju mnogi političari i često se klade na velike novčane iznose. Samo u toj saveznoj državi policija je 2018. godine otkrila 3228 borbi pijetlova, uhitila 7123 osobe koje su sudjelovale u organiziranju i zaplijenila 6865 noževa koji su se koristili u borbama, pišu lokalne novine Hindu.

"Za mnoge ljude uzgoj pijetlova za borbe jedini je izvor prihoda. To je odličan sport, ali noževi mu daju taj element okrutnosti. Bez noževa, to bi bio prihvatljiv sport", smatra Raju. Inače, ovo nije prvi put da je netko skončao od pijetla kojeg je pripremao za borbu, što je samo još jedan dokaz koliko je ova praksa nasilna i opasna. Prošle godine muškarac je umro kad ga je oštrica zataknuta za njegova pijetla porezala po vratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:43