BLISKI SUSRET

Planinari naletjeli na krdo muflona poviše Pakraca: ‘Ovo još nismo doživjeli!‘

Nekada ih u Lipiku i Pakracu uopće nije bilo, nisu autohtona vrsta za to području

Muflon, ilustracija

 Tierfotoagentur/Alamy/Alamy/Profimedia

Zanimljiva rasprava povela se prošlog vikenda u Planinarskom domu Omanovac na brdu iznad Pakraca. Skupina planinara iz Zagreba ushićeno je izvijestila kako su imali blizak susret s muflonima šećući šumom. To ih je iznenadilo jer je Omanovac na 655 metara nadmorske visine, a mufloni najčešće obitavaju u višim dijelovima, iznad tisuću metara.

- Ovo još nismo doživjeli - rekli su planinari sretni zbog bliskog susreta s krdom ovih lijepih životinja.

Planinari muflone, na žalost, nisu uspjeli snimiti jer se radi o izuzetno plašljivim životinjama koje će na najmanji šum pobjeći dublje u šumu. No, svakako su bili tamo, piše Moj Portal.

Za šumare s kojima smo razgovarali to nije nešto naročito neuobičajeno, no, dodaju, činjenica je da se populacija muflona na području Psunja i Papuka izuzetno proširila. Tako su donedavno obitavali na sjevernim dijelovima Papuka, a onda su se počeli uočavati iznad Lipika, evo sada i iznad Pakraca i to sve niže.

- Populacija muflona jako se raširila pa, kao i svaka vrsta, povećanjem broja jedinki širi svoj teritorij u potrazi za hranom. Nekada ih u Lipiku i Pakracu uopće nije bilo, nisu autohtona vrsta za to područje, ali sada su se namnožili. Očito im ovdje odgovara, klimatski i zbog obilja hrane - objašnjava šumar.

Napomenimo i kako su mufloni potpuno bezopasni pa će susret s njima biti vrlo vjerojatno jako kratak, sekundu-dvije prije no što u strahu šmugnu dalje.

Mufloni i njihove ovce inače su vrlo nezahtjevna vrsta koja se hrani šumskim biljem, travom, brštenjem po šumi... Zimi je, kaže naš sugovornik, normalno da se spuštaju u niže predjele gdje je temperatura malo viša te je vegetacija obilnija, odnosno, mogu lakše doći do hrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:29