UDRUGA AWAP

‘Po nalogu grada se rušilo stabla na kojem su gnijezda, što se ne smije. Ubuduće pišemo prijave!‘

Podsjećaju kako je zabranjeno uništavati gnijezda, staništa ili mladunce u doba kada se gnijezde ili su gnijezda puna ptića

Malene vrane iz Zaboka

 AWAP

Iz udruge AWAP, koja pomaže divljim životinjama, objavili su ozbiljno upozorenje. Oni u ovo doba godine uvijek imaju iznimno puno posla, jer im mnogi donose poletarce. Riječ je o pticama koje tek uče letjeti, pa završe na tlu. No, ovoga puta su im došle ptice koje nisu završile na tlu jer još nisu naučile letjeti, nego su tome kumovali - ljudi.

- Stigle su vranice iz Zaboka, nakon što je tamo drveće rušila privatna firma, koju je angažirao grad. Od sada ćemo ovako: bilo da se radi o pojedincu, a posebno komunalnim poduzećima koja će rušiti stabla koja imaju aktivna gnijezda pisat ću prijave. Zabranjeno je uništavati gnijezda, staništa ili mladunce u doba kada se gnijezde ili su gnijezda puna ptića. Sviđala se nekome pojedina vrsta ptica ili bilo koje druge životinje ili ne sviđa, u ovo doba godine zabranjene su sve radnje, pa su i propisane kazne ako se ponašate na nemoralan i protuzakonit način - poručuju iz udruge.

Dodaju kako mladunce koji su pali na tlo i ugroženi su, građani smiju pokupiti i pružiti im prvu pomoć. Nakon toga bi trebali obavijestiti najbliže prihvatilište za divlje životinje, a u našoj ih je zemlji 11.

- Ne dajte se smesti ili zaplašiti nekim izjavama od prije par dana da ste u nekakvom prekršaju, jer niste. Sva oporavilišta je registrirala država te tako jamči i za zakonitost i ispravnost postupanja prema ugroženim životinjama iz prirode - poručuju iz udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:00