TRI MILIJUNA KUNA

Počela predaja zahtjeva za potpore zbog gubitka medonosnog potencijala

U Ministarstvu smatraju kako će se provedbom programa potpore pčelarima izravno utjecati na osiguranje brojnosti pčelinjih zajednica
Ilustracija
 Mohd Rasfan

Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je izvijestilo da je započela predaja zahtjeva za potpore pčelarima zbog gubitka medonosnog potencijala, pčelari će zahtjeve moći predavati do sredine listopada, a za potpore je osigurano tri milijuna kuna.


Kako se navodi u priopćenju, objavljen je pravilnik o provedbi Programa potpore pčelarima zbog gubitka medonosnog potencijala, koji se odnosi na raspodjelu financijskih sredstava u vrijednosti tri milijuna kuna za sufinanciranje nabave šećera za prihranu pčela.


Rok za predaju zahtjeva i računa za kupljeni šećer za prihranu pčela, izdanih u razdoblju od 1. ožujka do 1. rujna ove godine, traje do 15. listopada.


Nepovoljne meteorološke prilike uzrokovale su nedostatak pčelinje paše zbog stradavanja medonosnog bilja te zadale dodatni udarac već ionako oslabljenom pčelarskom sektoru pogođenom pandemijom covid-19 te posljedicama razornog potresa u središnjem dijelu Hrvatske. Na temelju prikupljenih preliminarnih podatka procijenjeni su gubici medonosnog potencijala od 80 do 100 posto, ističe se u priopćenju.


U Ministarstvu poljoprivrede smatraju kako će se provedbom programa potpore pčelarima izravno utjecati na osiguranje brojnosti pčelinjih zajednica, nastavak daljnjeg uspješnog oprašivanja poljoprivrednih i samoniklih usjeva i na kontinuiranu proizvodnju pčelinjih proizvoda, a neizravno na vraćanje pčela na isto područje u svrhu očuvanja biološke raznolikosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:28