ZABAVA?

Počinje sedmodnevni festival trčanja s bikovima, koji tim životinjama donosi smrt

Skupine za prava životinja žele da se taj događaj zauvijek zabrani, zbog čega su i prosvjedovali

Prosvjednici koji se bore za prava bikova

 Ander Gillenea/Afp

Tisuće okupljenih u bijeloj odjeći i s crvenim rupcima ispunili su u srijedu ulice španjolske Pamplone kad je praskom vatrometne rakete počeo prvi festival trčanja s bikovima San Fermin od izbijanja pandemije covida-19.


Lagana kiša nije pokvarila raspoloženje gomile ljudi okupljene na Trgu gradske vijećnice u gradu na sjeveru Španjolske čija je odjeća već bila natopljena crnim vinom i sangrijom koji slobodno teku tijekom osmodnevnog festivala kojega je proslavio roman Ernesta Hemingwayja "A sunce izlazi".


Festival se nije održao 2020. i 2021. godine zbog ograničenja u pandemiji koronavirusa. Skupine za prava životinja žele da se taj događaj zauvijek zabrani.



Utrke, tijekom kojih šest namjenski uzgojenih borbenih bikova i trkači jure kroz uske ulice stare četvrti Pamplone na trasi dugoj 800 metara, počinju u četvrtak i trajat će tjedan dana, uključujući vikend kad su obično najopasnije zbog većih gužvi.
Ukupno ima osam utrka, a obično svaka traje tri do pet minuta. Bikovi navečer završavaju u areni pa ih ubiju.


Deseci aktivista za prava životinja u kostimima dinosaura prosvjedovali su u utorak u Pamploni, uzvikujući: "Borbe s bikovima su prapovijesne!".


Festival je opasan i za ljude. Najmanje 16 trkača smrtno je stradalo tijekom godina, a posljednja žrtva bio je muškarac kojega je izbo bik 2009. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:28