UZNEMIRUJUĆA SNIMKA

Pod ledom zatočena grupa orki: ‘Bore se kako bi disale, među njima ima i mladunčadi...‘

Lokalne vlasti su, nakon što su otkrile što se događa, poslale obalnu stražu da učini nešto, ali bez uspjeha

Ilustracija

 Doug Allan/Nature Picture Library/Profimedia

Diljem svijeta mnogi vole orke i tome vjerojatno djelomično kumuje činjenica da su počele napadati brodove. Znamo kako to ide - svi volimo buntovnike, a ne odmaže ni činjenica da su ovo zaista lijepe životinje. No, vijest koja je vezana za njih i stiže iz Japana rastužila je mnoge njihove obožavatelje, koji bi im nekako htjeli pomoći. Sudeći po snimkama, cijela grupa ovih kitova zarobljena ispod plutajućeg leda u blizini obale Hokkaida.

Snimka koju je u utorak emitirala javna televizija NHK pokazuje najmanje deset orki koje proviruju iz malog otvora na površini vode oko kilometar od obale Rausua na poluotoku Shiretoko – mjestu poznatom po bogatom svijetu divlji životinja. Snimka je to koja je potresla mnoge koji su je vidjeli, jer se orke bore kako bi došle do zraka.

Lokalne vlasti su, nakon što su otkrile što se događa, poslale obalnu stražu da razbije led i pokuša osloboditi sisavce, no on je bio previše debeo i ništa nisu uspjeli napraviti. Morali su priznati poraz.

- Nemamo izbora - jedino što možemo jest čekati da se led otopi i da kitovi sami odu. Nemoćni smo - rekao je lokalni dužnosnik Rausua za NHK, prenosi Guardian.

Seiichiro Tsuchiya, stručnjak za morski život koji je dronom snimio ove nesretne, zatočene životinje, rekao je televizijskoj kući da je primijetio neobičan prozor dok je istraživao lokalnu populaciju morskih lavova. Nije ni razmišljao da bi orke mogle imati neke probleme i iznenadio se kad je otkrio što se događa.

- Vidio sam oko 13 orki čije su glave virile kroz rupu na ledu. Činilo mi se da se bore kako bi disale. Po onome što sam vidio, tamo su i ili četiri mladunca - rekao je Tsuchiya.

Neki kitovi mogu duže vremena provesti pod vodom, no ovi ne - orkama svakih nekoliko minuta treba zrak. Pošto sada svu svoju energiju troše na disanje, nemaju kada loviti, jer se ne mogu maknuti od ove rupe u ledu. Zbog toga im sudbina, ako se led uskoro ne otopi, nije blistava. Najugroženiji su mladunci, koji nemaju nikakve zalihe u tijelu i pitanje je koliko mogu preživjeti bez hrane. Svi se nadaju kako će, ako već ne ugrije, a onda zapuhati vjetar, koji će pomaknuti ledene ploče, pa bi onda moglo do do njihovog pucanja,

Ovo nije prvi put da kitovi ubojice imaju poteškoća u tom području. Godine 2005. nekoliko je sisavaca umrlo nakon što su ostali zarobljeni u morskom ledu kod Rausua, popularnog mjesta na kojem se ljeti ljudi okupljaju kako bi promatrali kitove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 15:27