SHARKCANO

Podvodna eksplozija u staništu mutiranih morskih pasa izazvala ekstazu među znanstvenicima

Stanovnici obližnjih otoka često vide paru i pepeo nedaleko vulkana nazvanog Kavachi, koji se nalazi na oko 25 metara dubine

Morski pas / Ilustracija

 George Karbus Photography/Imagesource/Profimedia/George Karbus Photography/Imagesource/Profimedia

Znanstvenici su otkrili da u podmorskom vulkanu Kavachi na Solomonskim Otocima žive rijetki morski psi. Do prvih saznanja o njima došlo je tijekom istraživačke ekspedicije 2015., a američka svemirska agencija NASA sada je objavila najnovije satelitske slike na kojima se vidi erupcija vulkana koji je zbog prisutnosti morskih pasa prozvan i "Sharkcano" (Igra riječi, shark je na engleskom morski pas, op.prev.)

NASA-in Earth Observatory, piše BGR, konstantno prati zbivanja na planetu te snima važna otkrića i događaje. Sustav se rabi satelitima. Poslao je tako i zanimljive fotografije erupcije vulkana koje je snimio satelit Landsat 9, dizajniran kako bi "uhvatio" važne trenutke na našem planetu u visokoj rezoluciji.

image

Snimka podvodne erupcije

Vulkan se nalazi na južnom Pacifiku. Na snimkama se može vidjeti podmorska erupcija. NASA je objavila kako se erupcije događaju vrlo često. Stanovnici obližnjih otoka često vide paru i pepeo nedaleko vulkana nazvanog Kavachi, koji se nalazi na oko 25 metara dubine u oceanu.

No, iako je jedan od najaktivnijih podmorskih vulkana na svijetu, Kavachi je zanimljiv po još jednom fenomenu. Tamo, naime, žive dvije vrste morskih pasa koje su se evolucijski prilagodile gotovo nemogućim životnim uvjetima. BGR ih naziva - mutantima jer su uslijed teških uvjeta života razvili mutacije koje su im omogućile prilagodbu.

Za razliku od loših SF filmova koji su tematizirali "Sharknado", ovaj vulkan morske pse ne izbacuje u zrak. Ipak, nazvali su ga sharkcano jer je vulkan njihov dom. Znanstvenici tvrde kako je vrlo uzbudljiva činjenica da se populacija morskih pasa smjestila unutar aktivnog podmorskog vulkana.

Osim njih, otkrivena je i velika količina mikroorganizama koji se hrane sumporom koji vulkan ispušta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. siječanj 2023 08:12