INSTITUT

Podvodna kamera u Šibeniku opet snima, uživo se može pratiti tko se sve ispred nje kreće

Stručnjaci kažu kako je ova kamera do sada snimila puno više od samo lijepih prizora
 Intitut Ruđer Bošković Instagram

Ljubitelje podmorja obradovala je vijest kako podvodna kamera koja smještena u Šibeniku ponovno snima. Postavljena je na plaži Martinska, na dubini od pet metara. Postavili su je s Instituta Ruđer Bošković, čiji su zaposlenici odlučili javnosti pružiti dvije mogućnosti: na YouTubeu se može uživo, u svako doba dana i noći, vidjeti što se to u tom dijelu podmorja događa. Na Instagram profilu, pak, dijele najzanimljivije snimke te kamere.

Stručnjaci kažu kako je ova kamera do sada snimila puno više od samo lijepih prizora - ona je znanstvenicima donijela mnogo informacija o tome kako se određene vrste stanovnika podmorja ponašaju, ali i o tome koliko ih ima u određenom području.

Poznato je kako se mnoge životinje, bilo kopnene bilo morske, pred ljudima ne ponašaju na jednak način kao kad nas nema u blizini. Na mnoge vrste čak i loše utječemo samim svojim prisustvom, jer ometamo njihov normalni život. Zbog toga je jedini način da otkrijemo kako se prirodno ponašaju postavljanjem raznih kamera koje snimaju, primjerice, kretanja životinja u šumama, ponašanje u gnijezdima...

Pogledajte video

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 00:48