PREKRASNI LJUDI

Pogledajte akciju spašavanja dupina koji je zalutao u plićak malog dalmatinskog mjesta

Je li došao za kakvom ribom, ne zna se, no akcija kojom mu se nastojalo pomoći trajala je pola sata
 Andela Scepanovic/Cropix

U uvalu Vele Luke u predjelu Kale u prijepodnevnim satima zalutao je dupin. Kako mu se točno dogodilo da zaluta u plićinu i je li tome kumovala kakva riba, ne zna se, no mještani su odmah priskočili u pomoć. Znali su da, premda je slatko što je došao blizu naselja, to nije dobro mjesto za njega, pa su odlučili da ga moraju poslati nazad, dalje od ljudi.

Nakon otprilike pola sata, koliko su se svi zajedno trudili da on utvrdi koji je pravi smjer, simpatični sisavac uspio je otplivati u dubinu. Nakon što je otplivao, nestao im je s vidika, tako da su svi sretni što je ova priča dobro završila.

image
Andela Scepanovic/Cropix

S obzirom na doba godine, za očekivati je da će se povećati broj susreta dupina i ljudi. Postoje jasna pravila što u tim situacijama napraviti: najbolje ih je, zapravo, pustiti na miru. Jako su slatki, no naša ih blizina često uznemirava, pa je bolje gledati ih iz daljine. Jedina iznimka su ozlijeđene ili životinje u nevolji, kojima treba pomoći.

Hrvatska agencija za okoliš i prirodu podsjeća na pravila ponašanja prilikom susreta s dupinom ili kitom kako bi se minimalizirao utjecaj na ponašanje životinja i spriječili neželjeni događaji.

Ako se vidi neku od tih životinja, ne usmjeravati plovilo direktno prema opaženim životinjama. Ako im se želi približiti, potrebno je to učiniti polako, brzinom manjom od 5 čvorova, slijedeći paralelno smjer njihova kretanja te je potrebno izbjegavati nagle promjene smjera ili brzine.

image
Andela Scepanovic/Cropix

Ne proizvoditi iznenadne zvukove motorom. Osigurati da je u krugu od 100 metara od životinje samo jedno plovilo, a u krugu od 200 metara ne više od tri plovila. Ne ostajati u njihovoj blizini duže od 30 minuta.

Ako se kod životinja primijete znakovi uznemirenosti ili se primijete majke s mladuncima, potrebno je odmah - promjenom smjera, bez ubrzavanja - napustiti područje susreta.

Područje susreta potrebno je napustiti usmjeravajući plovilo suprotno od pravca kretanja životinja, postupno ubrzavajući tek kad je plovilo udaljeno više od 200 metara od dupina. Zbog sigurnosti pojedinaca i sigurnosti dupina ili kita ne plivati i ne roniti s njima, ne hraniti ih niti ih pokušavati dodirivati.

Ne bacati smeće u more i ne ostavljati isto na obali i plažama, jer dupini mogu slučajno progutati plastične vrećice što može uzrokovati njihovo umiranje.

Svako namjerno uznemiravanje dupina ili kita potrebno je prijaviti Sektoru inspekcijskog nadzora zaštite prirode pri Upravi za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša i energetike i nadležnoj policiji. Ako se naiđe na ozlijeđenu, bolesnu ili uginulu životinje potrebno je nazvati 112 ili HAOP.

image
Andela Scepanovic/Cropix
image
Andela Scepanovic/Cropix
image
Andela Scepanovic/Cropix
image
Andela Scepanovic/Cropix
image
Andela Scepanovic/Cropix
image
Andela Scepanovic/Cropix
image
Andela Scepanovic/Cropix
image
Andela Scepanovic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2022 20:05