VIDEO

Pogledajte kako dečki iz HGSS-a spašavaju dabra koji je bio u ozbiljnoj nevolji

Maleni je, naime, zapeo u brani iz koje nije mogao izaći, pa su mu tri prijateljice odlučile pomoći

Spašavanje dabra

 Facebook

U nesvakidašnjoj akciji nesebičnih građana, ljubitelja životinja i pripadnika HGSS – a koji su uvijek spremni pomoći, onda kad su i životinje u pitanju, u Oroslavju je jučer iz brane spašen jedan dabar, piše zagorje.hr.

Kako nam je ispričala Bojana Birač iz Zaboka, da se dabar nalazi u brani iz koje ne može izaći javila joj je prijateljica Ira Šutina koja je onuda vozila bicikl. Navečer su se zajedno vratile do brane, gdje je dabar još uvijek pokušavao izaći.

Hvatao se za granu i pokušavao iskočiti van, no nije mogao. Razina vode u brani bila je jako niska. A i pitanje koliko je dugo već bio unutra – ispričala nam je Bojana koja je s prijateljicama Željkom Ladišić i Irom Šutina krenula u akciju.

- Došla sam direktno s posla pa sam bila u petama, prijateljica mi je posudila tenisice i ušla sam u branu. Željka i ja pokušavale smo ga s dekom koju sam imala u autu uhvatiti, no nije uspijevalo. Pokušale smo ga potom staviti u kantu i tako izvući van, no ni to nije uspjelo – kaže Bojana.

Trajalo je to sve skupa tri sata, zvale smo okolo tko nam može pomoći i objavila sam našu akciju spašavanja na Fejsu, a onda mi se javio Tomislav Zrinski iz Hrvatske gorske službe spašavanja i rekao da dolazi. Došao je s kolegom Mislavom Crnkovićem, a onda su, uz pomoć nogometne mreže, izvukli dabra van – ispričala je Bojana.

Akcije spašavanja je trajala gotovo do ponoći. Srećom, dabar je dignut na viši nivo i otišao je po kanalu, a Bojana kaže kako će danas provjeriti je li dabar tuda i došao, a onda upao u bazen s niskom vodostajem iz kojeg više nije mogao van.

Tomislav Zrinski iz HGSS - a rekao nam je kako im je ovo bilo prvo spašavanje dabra, dosad su uglavnom spašavali pse i jednom jednog labuda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:24