UŽAS

Pogledajte kako izgleda trbuh psa koji je neko vrijeme jeo kosti...

Premda su mnogi uvjereni da je riječ o bezazlenoj poslastici, veterinari uvjeravaju u suprotno
 Anubis

Postoje neka stara uvjerenja koja se još uvijek smatraju ispravnima. Kad je riječ o psima, to je ona da oni vole jesti kosti i da je to dobro za njih. Ima vlasnika koji se uzrujaju kad im se objašnjava da to nije dobra ni hrana ni poslastica za pse. Obično svi tad izvuku nekog jadnoj Džekija koji je živio otprilike 25 godina u dvorištu njihovog susjeda, cijeli je život jeo kosti i ništa mu nikad nije bilo. Ako se pita veterinara, na takvu izjavu slobodno možemo zakolutati očima. Taj Džeki, ako je ikad postojao, sigurno nije doživio duboku starost -ubile su ga kosti koje je jeo. Doslovno.

Iz vukovarske veterinarske ambulante Anubis sa svojim su pratiteljima podijelili informacije o jednom takvom psu. Ovaj je mališan neko vrijeme jeo kosti - je li riječ o tome da nije imao što drugo jesti ili da ih je dobivao od vlasnika koji su mislili da je to dobro, ne zna se. No snimka njegovih probavnih organa prilično je rječita.

- Mali pas, puno kostiju i dobijete cijelu kompoziciju u crijevima, koja na žalost često ne ide nigdje bez kirurškog zahvata - napisali su.

Premda kosti lijepo očiste pseće zube, veterinaru upozoravaju da one mogu biti iznimno opasne. Jednostavno nisu vrijedne rizika, a postoje i drugi načini na koji se zubi mogu očistiti.

- Kod svih kostiju, bez obzira na to od koje su životinje, postoji opasnost u prvom redu od gušenja, ako pas proguta kost bez dobrog žvakanja. Kod tvrdih kostiju, postoji često šansa puknuća ili oštećenja zuba. Kuhane ili pečene kosti su još opasnije od sirovih, jer se mogu dijeliti u krhotine, te i one mogu izazvati gušenje, oštećenje sluznice usta, ždrijela, jednjaka, želuca i crijeva. Vrlo oštri dijelovi koštanih fragmenata mogu se zabiti ili čak probiti stijenku bilo kojeg dijela probavnog trakta te izazvati vrlo ozbiljne probleme, ponekad i smrt životinje smatra veterinarka Silva Rakočević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:48