NEVJEROJATNA SNIMKA

Pogledajte kako je kit ubojica u manje od dvije minute progutao bijelu psinu, znanstvenici: Ovo sve mijenja!

Neki od njih slučaj nazivaju ‘revolucionarnim uvidom u predatorsko ponašanje vrste‘
 Christiaan Stopforth, Drone Fanatics Sa/Swns/Profimedia

Nevjerojatna snimka iz Južne Afrike uznemirila je znanstvenike diljem svijeta. Na njoj je uhvaćen trenutak kad je jedna orka napala i ubila veliku bijelu psinu. Našoj vrsti nije poznato da se to ikada prije dogodilo - zna se da grupa orki napadne i pojede morskog psa, za što čak postoje i snimke, no nikad prije nismo svjedočili napadu jedne orke.

Snimljen uz obalu zaljeva Mossel, video prikazuje orku imena Starboard kako jede morskog psa dugog oko 2,5 metra. Zašto je to šokantno? Jer očigledno orke više ne moraju loviti u jatima kako bi savladali svoje suparnike, nego traženje obroka očito postaje solo aktivnost.

- Kad smo stigli na lokaciju u zaljevu, namirisali smo ulje iz jetre morskog psa. Vidjeli smo i mrlju na površini, pa smo shvatili da je nedavno tu nastradao morski pas. Onda smo vidjeli peraju morskog psa, koja je izazvala uzbuđenje, no ono je splasnulo kad smo shvatili da se približava orka Starboard. On je bio taj koji je ulovio morskog psa i tad smo još jednom vidjeli koliko je on moćno stvorenje - rekla je Esther Jacobs iz inicijative za očuvanje mora Keep Fin Alive, koja je svjedočila događaju.

image

Tijelo morskog psa more je izbacilo na obalu

Christiaan Stopforth, Drone Fanatics Sa/Swns/Swns/Profimedia

Dr. Primo Micarelli iz Centra za proučavanje morskih pasa Sveučilišta Siena u Italiji, također je bio na brodu White Shark Africa u to vrijeme.

- Tijekom dvadeset godina, koliko dolazim u Južnu Afriku, primijetio sam snažan utjecaj koji ti kitovi ubojice imaju na lokalnu populaciju bijelih morskih pasa. Ipak, bilo je nezaboravno vidjeti kako Starboard nosi jetru bijelog morskog psa dok pliva pokraj našeg plovila. Unatoč strahopoštovanju prema ovim predatorima, sve sam zabrinutiji za obalnu morsku ekološku ravnotežu - pojasnio je.

Dr. Alison Towner, koja je vodila međunarodni tim koji je istraživao otkriće, rekla je kako je zajednica iznenađena ‘zapanjujućom grabežljivošću životinje‘. Snimku je nazvala revolucionarnim uvidom u predatorsko ponašanje vrste, za koju smatra da pridonose našem razumijevanju ponašanja ovih životinja.

- Ona predstavlja ponašanje bez presedana koje naglašava iznimnu sposobnost kitova ubojica. Kao i ranije u Južnoj Africi, orke pokazuju sklonost vađenju i konzumiranju lipidima bogate jetre bijelih morskih pasa. Radi se o specijaliziranom načinu hranjenja.

Ono čemu smo svjedočili bila je orka, nazvana Starboard – zbog svoje oštećene leđne peraje – koja je sama onesposobila i pojela bijelog morskog psa u roku od nevjerojatne dvije minute. Ovo opažanje dokazuje da najmanje jedna orka lovi sama, što dovodi u pitanje konvencionalno kooperativno lovno ponašanje poznato u regiji - dodala je.

Dr. Simon Elwen, stručnjak za ekologiju, ponašanje i status očuvanja kitova rekao je kako ne treba zaboraviti kako su orke pametni, vrhunski grabežljivci. Oni vrlo brzo uče nove tehnike lova - sami ili od drugih. Zbog toga je praćenje i razumijevanje ponašanja važno za njihovo bolje razumijevanje.

- Kitovi ubojice koji love morske pse vjerojatno su povezani sa širom dinamikom ekosustava - istaknuo je Elwen, piše LAD Bible.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 14:26