I ONE SANJAJU?

Pogledajte kako se hobotnica budi iz onog za što su znanstvenici uvjereni da su - noćne more

Mužjak je snimljen kako se trza u snu i neobično ponaša, no još uvijek nije utvrđeno zbog čega to radi

Ilustracija

 Patrik Stollarz/Afp/Profimedia

Znanstvenici su snimili hobotnicu koja se zaista neobično ponaša. Riječ je o životinji koja živi u laboratoriju u New Yorku i koja sasvim sigurno, s obzirom da se na njoj izvode pokusi, ima razloga imati noćne more. Zbog toga su stručnjaci zaključili da njeno trzanje u snu pokazuje da životinja vrlo vjerojatno pati od nekih poremećaja u spavanju, piše Live Science.

No, ima li taj mužjak zaista noćne more? Postoje i druga objašnjenja zašto bi se životinja mogla ovako ponašati, no ovo je zaista neobično.

- Mnogo je studija napisano, a mi i dalje toliko toga ne znamo - rekao je Eric Angel Ramos, istraživač koji je snimao hobotnicu.

Snimka iz laboratorija na Sveučilištu Rockefeller u New Yorku zabilježila je četiri situacije u kojima se činilo da hobotnica koja se Costello mirno spava u akvariju, a potom odjednom počne bjesomučno mahati krakovima. U dva od ovih slučajeva, Costello je također bacio mlaz crne tinte u vodu, što je uobičajeni mehanizam obrane predatora.

- To je zaista veoma čudno, jer je izgledalo kao da ga sve boli, kao da pati zbog nečega. Barem taj jedan trenutak. No, onda se probudio i ponašao kao da se ništa nije dogodilo - pojasnio je Ramos.

Zadnjih nekoliko godina znanstvenici su otkrili više toga o tome kako hobotnice sanjaju. Tako je 2021. godine objavljena studija u kojoj je analiziran uzorak spavanja kod životinja, u kojem je utvrđeno da hobotnice imaju dvije vrste sna - onaj kojeg su stručnjaci nazvali ‘aktivni‘ te ‘mirni‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:20