POSEBNA VRSTA

Pogledajte snimke morskog psa iz Jadrana koji ima kreativan način lova!

Ova vrsta pasa naraste do šest metara i jedna su od češćih vrsta u našem moru

Morski pas lisica

 Norbert Probst/Imagebroker/Profimedia

Naš Jadran pun je fascinantnih bića. Prije ih je, naravno, bilo više. Periske su gotovo posve nestale - veliki napori se poduzimaju da ih se uzgoji i vrati u more, a onih par koje su preživjele su u metalnim kavezima koji ih štite. Sredozemne medvjedice bile su uobičajen prizor, a danas ako se neka i pojavi, to je vijest koju svi mediji prenesu. No, u moru tih tužnih priča o tome kako je naše more, kao i mnoga druga, osiromašilo, ipak ima stvorenja koja su još uvijek tu. Skrivena u plavetnilu, daleko od nas, žive svoje živote.

Među njima su i razne vrste morskih pasa, bojažljivih životinja koje izbjegavaju ljude. Jedan od njih je i pas s dugim repom, koji je junak snimke Pere Ugarkovića .

- Kratka kompilacija snimki morskog psa lisice (porodica Alopiidae) koji ima prepoznatljivi dugi rep. Taj rep je tu s razlogom. Služi mu da poput biča, brzinom 24 metra u sekundi, ošamuti plijen. Pritisak koji nastaje na taj način može ošamutiti i više riba odjednom - napisao je uz snimku koja prikazuje životinju zaista fascinantnog repa.

Ova vrsta morskih pasa naraste do šest metara i jedna su od češćih vrsta u našem moru, gdje ih živi oko 30. Neke tu žive stalno, druge dođu povremeno. Lisac je baš stanar, koji se hrani ribama. Lovi ih, vrlo kreativno, uz pomoć tog svog dugačkog repa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 03:31