JAVNA USTANOVA

Pokrenuta kampanja kojom se nastoji zaustaviti paljenje tršćaka, mjesta na kojem žive mnoge ptice

Oni se sporo ekološki obnavljaju, jer iako brzo rastu, potrebno je vremena da vrate svoju bioraznolikost

Ilustracija

 Vladimir Dugandzic/Cropix

U Hrvatskoj velike površine tršćaka nestaju u većinom namjerno izazvanim požarima i to kontinuirano, iz godine u godinu. Iznimka nije ni Međimurje, poručuju iz Javne ustanove koja djeluje na tom području. Oduvijek se tršćake smatralo bezvrijednim staništima te je bila česta praksa paljenja radi tzv. „uljepšavanja i uređenja krajolika“. Izgorjeli tršćaci se sporo ekološki obnavljaju, jer iako on relativno brzo naraste, potrebno je vremena da vrati svoju bioraznolikost.

U Međimurskoj županiji nalazi se 13 vrijednih kompleksa tršćaka, a TOP tri tršćaka jesu tršćak kod Otoka pored Podturna, Varaždinsko jezero te na prvom mjestu kao najznačajniji i najveći tršćak ističe se Akumulacija Dubrava. Tršćaci su između ostalog nezamjenjivo stanište i gnjezdilište nekim vrstama ptica.

Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode početkom ove godine pokrenula je medijsku kampanju u tiskanim i elektroničkim platformama s ciljem senzibiliziranja javnosti o potrebi očuvanja tršćaka. Na You Tube kanalu Međimurske prirode objavljen je prvi video „Ne pali tršćake‟.

U videozapisu uz tršćake, glavni akter je novinar, profesor hrvatskog jezika i književnosti i profesor filozofije, Ivan-Goran Herman, mnogima poznat i po glumačkim rolama predstava Kazališne družine Štolcer te kao glazbenik u bendu Captain‘s Daughter & The Sailors. Kampanjom se upućuje apel javnosti: Ne pali tršćake! Tršćaci su nečiji dom!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 23:21