EUROPSKA UNIJA

Pokrenuta peticija kojom se traži potpuna zabrana uzgoja životinja zbog njihovog krzna

Na farmama se ne mogu se zadovoljiti složene potrebe divljih životinja, kao što su američke vidrice, lisice, rakunski psi i činčile

Ilustracija

 ZOO Zagreb

Međunarodna koalicija Fur Free Alliance pokrenula je Europsku građansku inicijativu „Europa bez krzna”. U suradnji s raznim organizacijama za zaštitu životinja diljem Europe, uključujući Prijatelje životinja i Eurogroup for Animals, na www.furfreealliance.com/fur-free-europe/ godinu dana prikupljat će se potpisi građana EU-a koji podržavaju potpunu zabranu uzgoja životinja radi krzna u Europskoj uniji.

Na sastanku Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo Europske unije u lipnju 2021., Nizozemska i Austrija podnijele su informativnu bilješku koju su podržale Belgija, Njemačka, Luksemburg i Slovačka te pozvale Europsku komisiju da zabrani uzgoj životinja radi krzna. Poziv na ukidanje uzgoja krznaša u EU-u radi dobrobiti životinja, javnoga zdravstva i etičkih razloga podržalo je ukupno 12 država članica tijekom razmatranja ovoga dokumenta, a europskom građanskom inicijativom sada i brojni građani mogu iskazati svoj stav protiv krzna.

Na farmama krzna ne mogu se zadovoljiti složene bihevioralne potrebe divljih životinja, kao što su američke vidrice, lisice, rakunski psi i činčile, a ne može se opravdati ni zatvaranje pripitomljenih vrsta poput kunića u male kaveze te njihovo ubijanje i za krzno.

Uzgoj životinja u cilju proizvodnje krzna ima i značajan negativni utjecaj na okoliš s obzirom na to da obrada i bojenje krzna uključuju upotrebu otrovnih kemikalija. Proizvodnja krzna rangirana je u prvih pet industrija s najvećim intenzitetom onečišćenja tla otrovnim metalima. Industrija krzna predstavlja ozbiljnu prijetnju i autohtonoj biološkoj raznolikosti. Vrste kao što su američka vidrica i rakunski psi, čije su jedinke pobjegle s farma krzna, uspostavile su populacije u divljini i smatraju se invazivnim stranim vrstama koje uzrokuju i imaju značajan štetni utjecaj na europske autohtone divlje životinje.

„Nikada nije postojala hitnija potreba da Europa okrutnu i nepotrebnu trgovinu krznom ostavi u povijesti. Industrija krzna ne samo da nehumano postupa sa životinjama za proizvod koji nikome nije potreban nego se pokazala i kao plodno tlo za izbijanje zaraznih bolesti kao što je COVID-19. Znamo da se javno mnijenje u Europi protivi industriji krzna i potrebno je da europski građani djeluju odmah potpisivanjem ove građanske inicijative”, izjavio je Joh Vinding, predsjednik koalicije Fur Free Alliance.

„Veliki broj država, među kojima je i Hrvatska, već je zabranio uzgoj životinja radi krzna svojim nacionalnim zakonodavstvom. Zaista je trenutak da takav vrlo opravdan i nužan čin sada napravi Europska unija”, zaključuju Prijatelji životinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2022 09:48