PLAVI SVIJET

‘Ponosni smo na bazen za provjeru plovnosti morskih kornjača, prvi na ovom dijelu Jadrana‘

U more je puštena i Malin, koja se oporavljala od infekcije dišnog sustava, a dodatno ju je oslabila parazitska invazija

Puštanje kornjače Malin

 Institut Plavi svijet

U okviru Tjedna očuvanja biološke raznolikosti Jadrana Instituta Plavi svijet obilježen je i Svjetski dan kornjača, 23. svibnja. Na plaži Veli Žal u Malom Lošinju ta je institucija organizirala javno puštanje oporavljene morske kornjače Malin u more. Malin se u Oporavilištu za morske kornjače na Lošinju oporavljala od infekcije dišnog sustava, a bila je i dodatno oslabljena parazitskom invazijom.

Po završetku terapije i nakon višemjesečnog oporavka u našem oporavilištu, spremno je dočekala povratak u more. Ispratila ju je i Sanja Zubčić koja je Plavom institutu u kolovozu prošle godine pravovremeno dojavila pronalazak bolesne morske kornjače i na taj način omogućila njen uspješan oporavak.

- Posebno smo ponosni što smo u more upravo postavili bazen za provjeru plovnosti i stjecanje kondicije morskih kornjača. Bazen promjera 15 metara i dubine 7 metara smješten u zaštićenoj uvali u moru, koristit će se kako bi se životinje koje su dugoročno boravile u zatvorenim bazenima oporavilišta prilagodile na okolišne uvjete i pripremile za povratak u prirodu.

Radi se o prvom objektu s tom svrhom u hrvatskom dijelu Jadrana. Odmah po postavljanju stavljen je u upotrebu premještanjem glavate želve imena Saturn iz Oporavilišta za morske kornjače na Lošinju. Ovaj bazen, značajno većeg promjera i dubine od zatvorenih bazena oporavilišta, osigurava morskim kornjačama kvalitetnije uvjete tijekom posljednjeg razdoblja procesa oporavka. Osim toga, omogućava nam istovremeno zbrinjavanje većeg broja ozlijeđenih i bolesnih životinja - objavili su iz Instituta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:13