KAKVA KARIJERA

Portret mu visi na ulazu u knjižnicu, a junak je priča i slikovnica. Upoznajte Edgara Cara!

Od njegova dolaska sve se promijenilo, a obožavaju ga svi uzrasti: od mališana koji dolaze na radionice do umirovljenika
Radni zadatak – sudionik književne večeri s Robertom Perišićem (Tanja Kanzir)
 Tanja Kanzir

On je Edgar Car, knjižnični mačak gradske knjižnice Crikvenica. I bome, živi carski. Prvo je prije četiri godine oborio s nogu sve iz knjižnice, šarmiravši ih toliko da su otišli kod veterinara kod njega. Taj ga je našao u kartonskoj kutiji i zamolio da ga netko udomi. Znao je Edgar da će se uvaliti u nečije toplo krilo, ali nekako vjerujemo da je ovo premašilo njegove ambicije. Ne samo da je postao voljeni mačak, nego je imenovan voljenim mačkom cijele knjižnice. I portret mu visi tamo, a postao je i glavni junak nekoliko literarnih djela.

- Nismo se dugo dvoumili oko imena jer je Car najčešće crikveničko prezime, a znale smo da će ljupki mačić od prvoga dana carevati našom knjižnicom. Ime Edgar odabrala je naša studentica, sada već kolegica Ella koja ga je donijela iz veterinarske stanice. Mačić je bio toliko malen da smo bile iskreno zabrinute kako ćemo ga uopće othraniti, a ispočetka smo ga hranile na bočicu svakih par sati i naši su korisnici rado sudjelovali u tome - priča Irena Krmpotić, voditeljica knjižnice.

image
Ravnateljica crikveničke knjižnice Irena Krmpotić – zamjenska mama Cara Edgara
Arhiva GKC

Uspjele su u tome, a on se zauzvrat u knjižnicu nepovratno zaljubio i posve udomaćio u njenih gotovo 500 kvadrata. Zaposlenici knjižnice ga obilaze i brinu o njemu i na neradne dane: dolaze da ga nahrane, promijene vodu u njegovoj posudici i da se poigraju s njim. S obzirom na to da je naviknut na veliki broj ljudi, lako je moguće da mu je nekad ljudsko društvo važnije od hrane.

- Kako bi korisnici koji bi bili zabrinuti zbog eventualnih alergijskih reakcija na mačju dlaku bili sigurni, prostor knjižnice dodatno se strojno čisti. Iako su reakcije bile uglavnom pozitivne, bilo je i nekolicina onih koji su drugačije mislili, no podrška Grada i crikveničkog gradonačelnika Damira Rukavine uvijek je bila neupitna - ističe Irena.

image
Car Edgar u društvu ravnateljice Irene Krmpotić i knjižničarki Sanje Šubat i Martine Plovanić
Milka Lužaić

Priča kako je Edgar od samog početka pokazivao da je nekonvencionalni mačak i po biranju društva. Voli on ljude, mačke, ali su mu posebno prirasli srcu pseći prijatelji koji su dolazili u knjižnicu u pratnji svojih vlasnika. Nezaboravno je Edgarovo prijateljstvo s prpošnim Šimom, ozbiljnim Blekijem ili zaigranom Goldi, sve odreda psima njihovih korisnika.

- Svakodnevni čitači dnevnoga tiska također su cijenili Edgarovo društvo, posebno oni usamljeni kojima bi dolazak u knjižnicu, dnevni boravak grada, uvijek bio neprocjenjiv dio dana. Edgar im sigurno nedostaje kao i oni njemu, pa se nadamo da će se ovim epidemiološkim uvjetima uskoro nazrijeti kraj - pojašnjava Irena.

image
Arhiva GKC

Primjećujemo da Edgara malo ima oko struka. Ne bismo ga nazvali debelim mačkom ali znate, možda nije samo stvar u zimskoj dlaci. Irena ga pravda: prijatelji mu donose poslastice, a nije ih pristojno odbiti, pa je Edgaru teško biti fit. I to unatoč brojnim aktivnostima, među kojima je i njegova omiljena igra: skrivanje u kutijama. Sve mačke ovog svijeta vole kutije, no za Edgara su one posebne: u njima dolaze nove knjige. Sjajna je to prilika da se skriva u tim kutijama, pronjuška po knjigama i vidi ima li kakav zanimljiv naslov.

Još jednu aktivnost voli: zabavljati ljude koji dolaze. Ambiciozno je obavljao taj posao na svim programima za djecu, sudjelovao na radionicama, kazališnim predstavama, književnim večerima... Nije propustio nijedno događanje u svojoj knjižnici. Premda ga svi vole (i svima je duhovit, vjerujemo), djeca su apsolutno najzaljubljenija u njega.

image
Edgar među dječjim novitetima

Arhiva GKC

- U svom profesionalnom životu donosi obilje veselja upravo najmlađim korisnicima, a sve kroz osmišljene radionice i programe. Edgaru je najmiliji ciklus pričaonica o mačku Findusu. Kada dođe Mjesec hrvatske knjige, Car Edgar je neizostavan domaćin vrtićarcima i prvašićima koji tada posjećuju crikveničku knjižnicu i besplatno se učlanjuju - priča Irena.

Ponosna je i na činjenicu da je u sklopu projekta Europska prijestolnica kulture Crikvenica odabrana kao književna rezidencija Roberta Perišića. Poznati pisac nije ostao imun na Edgarov šarm pa ga je tako odabrao za glavni lik svoje nove priče. Uvrštena je u zbirku kratkih dvojezičnih priča o 15 kvarnerskih zajednica, na što su u crikveničkoj knjižnici jako ponosni. Kao veliki ljubitelj životinja Perišić je Crikvenicu i njihovu knjižnicu istaknuo kao kulturni iskorak s nadom da će u sljedećih pedeset godina svaka knjižnica biti na tom kulturnom nivou. Ima toga još: u sklopu 145. godišnjice djelovanja, Gradska knjižnica Crikvenica je uz ostale sadržaje predstavila i svoj serijal od šest eko slikovnica, nastalih u sklopu projekta Grada Crikvenice "Otpad uredi, kune uštedi".

image
Prijatelja dva – Nevio i Car Edgar
Arhiva GKC

- Glavni lik slikovnica o održivom gospodarenju otpadom, namijenjenih crikveničkim prvašićima, je upravo Car Edgar. Poznati autori napisali su tekstove u kojima Car Edgar poučava o čistom crikveničkom zraku, čistoj vodi, svijetu energije, kompostiranju, razvrstavanju otpada i recikliranju. Sve slikovnice ilustrirao je poznati selački slikar Marijan Mavrić - priča Irena, koja kaže kako je mačak postao simbol knjižnice. O tome svjedoči i njegov portret na ulazu u ovu ustanovu, autorski rad Marije Kolmanić. Knjižničarke u šali znaju reći da ga je uz korisnike priznala i struka kad je zbog njega na stručnom skupu u Sisku još 2017. godine crikvenička knjižnica prepoznata kao nova, neobična, inspirativna i primjer dobre prakse.

- Pretpostavljali smo da će Edgar biti benefit za našu knjižnicu, no toliko oduševljenje korisnika i drugih prijatelja knjižnice ipak nas je zateklo. Nadamo se da će pandemija uskoro postati stvar prošlosti kako bi Car Edgar mogao veselo proslaviti svoj peti rođendan u društvu mnogobrojnih prijatelja - zaključuje Irena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:41