‘KLIMATSKI PAKT‘

Posađena stabla hrasta, javora i trešnje u parku Maksimir

Akciju su podržali i aktivisti Greenpeace Hrvatska, Znanstvenika za klimu, Čistećih Medvjedića...
 Ivana Nobilo/Cropix

U sklopu europskog Klimatskog pakta, u subotu je u zagrebačkom parku Maksimiru održana akcija sadnje drveća, kao odgovor na nezapamćene oluje koje su u rujnu pogodile Zagreb što je za posljedicu imalo oštećenje više od deset tisuća stabala.

- Sadnjom želimo osigurati parku Maksimir nužan oporavak nakon razorne oluje koja je pogodila Zagreb 19. srpnja, a koja se izravno može pripisati negativnim posljedicama klimatske krize. Također, ovom aktivnošću želimo i educirati građane o mjerama prilagodbe na klimatske promjene, ali i važnoj ulozi koju stabla imaju u našem ekosustavu - priopćili su iz Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), organizator akcije.

DOOR od listopada djeluje kao nacionalni koordinator europskog Klimatskog pakta, inicijative Europske komisije čiji je cilj podržati postizanje klimatskih ciljeva Europskog Zelenog Plana.

Akciju su podržali i aktivisti Greenpeace Hrvatska, Znanstvenika za klimu, Čistećih Medvjedića, mreže Metar do bolje klime te brojni volonoteri. Zajedno su sadili stabla hrasta, javora i trešnje.

U sadnji im se pridružila i zamjenica voditelja Europske komisije u Hrvatskoj Andrea Čović Vidović koja je istaknula da Europska komisija želi osvijestiti i osnažiti sve građane u borbi protiv klimatskih promjena kako bi svi zajedno doprinijeli istom cilju do 2050. - a to je Europa kao prvi klimatski neutralni kontinent.

Podršku je pružila i predsjednica Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti i ambasadorica Klimatskog pakta Marija Pujo Tadić, te je zajedno s članovima instituta podržala aktivnosti DOOR-a i ciljeve europskog Klimatskog pakta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 16:20