OTOK NIUE

Posvojite svoj koraljni greben: jedna od najmanjih država na svijetu došla na neobičnu ideju

Poduzetni premijer Dalton Tagelagi podijelio je morski teritorij na s ciljem prikupljanja 18 milijuna dolara

Ilustracija

 Ivana Nobilo/Cropix

Jedna od najmanjih otočnih država na svijetu, Niue, sa svojih 1700 stanovnika ne uspijeva osigurati zaštitu svoga velikog i bogatog teritorija ugroženog nezakonitim ribolovom, klimatskim promjenama i zagađenjem. Stoga su došli na ideju da traže sponzore koji za očuvanje jednog četvornog kilometra oceana trebaju platiti 150 eura, piše Otvoreno more.

Poduzetni premijer Dalton Tagelagi podijelio je morski teritorij na 127 tisuća jedinica OCC-ova (Ocean Conservation Commitmens) s ciljem prikupljanja 18 milijuna dolara u razdoblju od 20 godina.

Većina ribolova na Niueu odvija se u blizini obale tradicionalnim kanuima, no strane ribarske flote ulaze u zaštićenu zonu pa planiraju angažman bespilotnih letjelica za bolji nadzor.

Kao uzdignut koraljni atol koji stoji 60 metara iznad oceana na pola puta između Fiđija i Cookovih otoka, Niue nije u opasnosti da bude preplavljen porastom razine mora, ali zagrijavanje i kiselost oceana prijete koraljima i morskim vrstama, dok bi viša razina morske vode mogla smanjiti zalihe slatke vode na otoku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:00