NASTAVAK

Potvrđena je zabrana uvoza koža i proizvoda od koža tuljana u našu zemlju

Prijatelji životinja tim povodom podsjećaju da je kanadski komercijalni lov na tuljane najveći pokolj morskih sisavaca na planetu
Tuljani na obali
 Davide Guidolin/Panthermedia/Profimedia

Još prije 15 godina, na inicijativu udruge Prijatelji životinja i zahvaljujući velikoj podršci javnosti, tadašnja Uprava za zaštitu prirode Ministarstva kulture zabranila je uvoz krzna i svih drugih proizvoda od tuljana u Hrvatskoj, čak tri godine prije nego li je ista zabrana stupila na snagu u Europskoj uniji.

Nastavak zabrane „uvoza kože i proizvode od kože mladunaca određenih vrsta tuljana u komercijalne svrhe” potvrđen je i nedavnim stupanjem na snagu novoga pravilnika Ministarstva poljoprivrede.

Prijatelji životinja tim povodom podsjećaju da je kanadski komercijalni lov na tuljane najveći pokolj morskih sisavaca na planetu – svake godine ubiju stotine tisuća mladunaca, a pretpostavlja se da je stvarni broj ubijenih tuljana daleko veći od prijavljenog.

International Fund for Animal Welfare kažu da je komercijalni lov na tuljane zapravo posve nepotreban i smatraju da bi njegova zabrana nedvojbeno donijela korist ekosustavu, gospodarstvu, ali i međunarodnom ugledu Kanade, koji je narušen svake godine u vrijeme tog lova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:52