NEVJEROJATNO

Pravo malo čudo: Tisuće pčela preživjele 50 dana pod pepelom vulkana La Palma

Osjećajući da im prijeti opasnost, pčele su poduzele očajničke mjere, no one su itekako urodile plodom

Ilustracija

 Combine Harvester/Alamy/Alamy/Profimedia

Na tisuće pčela je preživjelo nakon što su bile zakopane pepelom vulkana La Palma čak 50 dana. Poput prisilne hibernacije, košnice na La Palmi na Kanarskim otocima bile su zatrpane vulkanskim pepelom nakon erupcije vulkana Cumbre Vieje krajem septembra. Šest košnica nalazilo se samo 600 metara od vulkana, tako da je činjenica da su životinje preživjele zaista pravo malo čudo, piše Soeurs Magazine.

Kada su početkom ovog mjeseca ljudi konačno iskopali košnice ispod pepela, spasitelji – koji su tu i tamo zadobili i koji ubod – otkrili su da je pet od šest košnica preživjelo, a tisuće pčela bilo je nesumnjivo sretno što ponovno vide plavo nebo. Rojevi su de odmah podigli prema njemu, a onda su se dali na posao skupljanja nektara kao da se ništa nije dogodilo.

Kako su se zapravo spasile? Na neki svoj način su osjetile da im se približava velika opasnost. Zapečatile su se unutar košnica stvaranjem propolisa, smolastog materijala kojim su začepile sve praznine, i uspjele su preživjeti od svojih zaliha hrane, jer vlasnik košnica još nije bio pokupio ljetni med. Upravo tome med i služi - kako bi nahranio pčele, koje ga stvaraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:46