UŽAS

Predložen pritvor za Zadranina koji je hladnim oružjem ubio vlastitog psa

Postoji opasnost da bi 38-godišnji muškarac mogao ponoviti kazneno djelo

Ilustracija

 David Troy/Alamy/Alamy/Profimedia

Općinsko državno odvjetništvo (ODO) u Zadru ispitalo je i predložilo sucu istrage zadarskog Županijskog suda određivanje istražnog zatvora protiv 38-godišnjaka koji se sumnjiči da je hladnim oružjem usmrtio vlastitog psa.

Tužiteljstvo je priopćilo da se 38-godišnjak sumnjiči za počinjenje kaznenog djela ubijanja i mučenja životinja za što je predviđena zatvorska kazna u trajanju do jedne godine. Osim toga, predviđena je i novčana kazna.

Zadarsko državno odvjetništvo je predložio određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Mediji su izvijestili kako je 38-godišnjak ubio vlastitog psa hladnim oružjem u svojoj kući u zadarskim Arbanasima te da ga je policiji prijavio član obitelji. Nije poznato što je prethodilo ovom zločinu.

Zatvorske kazne za ubijanje i mučenje životinja nisu česte. Sudovi su skloniji izricanju blažih kazni. Prvi koji je otišao u zatvor bio je sada pokojni Ostoja Babić, koji je na zagrebačkoj Pešćenici oko sat vremena željeznom šipkom, vilama i sjekirom udarao svoju nesretnu godinu i pol dana kujicu. Susjedi su ga prijavili, a nesretnu životinju su ubili policajci kako bi joj prikratili muke jer joj je od udaraca pukla lubanja.

Na pitanje zbog čega ju je udarao, sudu je rekao da je htio opasnog psa, a njegova se kujica veselila prolaznicima i nije izgledala nimalo opasno. Osim toga, kad god ju je vezao lancem, cviljela je. Na zatvorsku kaznu od pet mjeseci žalio se i Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Smatrao je da nije kriv, jer su psa ubili policajci, a ne on.

U jednom je trenutku izazvao bijes sutkinje Jasne Zoretić izjavom da mu je teško dolaziti na ročišta jer ga boli noga i teže hoda pa se osjeća kao da je “pretučen kao pas”. Ogorčenje sutkinje dosegnulo je vrhunac kada je Babić izjavio da je veliki ljubitelj životinja, ali ništa drugo nije mogao učiniti jer je kujica često zavijala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:24