MAGARICA JENNY

Preko noći je postala filmska zvijezda, a sad zbog milijuna obožavatelja živi na tajnoj lokaciji

Ova ljupka životinja briljirala je u blockbusteru ‘Duhovi otoka‘, no ipak je nećemo gledati na crvenom tepihu, njoj je draži - mir

Colin Farrell i magarica Jenny

 Searchlight Pictures/Everett/Profimedia/Searchlight Pictures/everett/profimedia

Njezino ime je Jenny i ona je definitivno najpoznatija magarica u Irskoj, ali i šire. I sve to zbog uloge u hit filmu "Duhovi otoka" ("The Banshees of Inisherin"), u kojem glume Colin Farrell, Brendan Gleeson, Kerry Condon i Barry Keoghan. Isti je ove godine nominiran za čak devet Oscara, no ljupku Jenny ipak nećemo gledati na crvenom tepihu. Ona, naime, živi na tajnoj lokaciji u središnjem dijelu Irske, a njezina trenerica Megan Hines za Sunday World kaže:

"Iako ima samo tri godine, želimo je zaštititi od milijuna obožavatelja koji su se, gledajući film, zaljubili u nju. Ne bismo htjeli da se Jenny koristi za bilo kakvu komercijalnu dobit, bitno nam je da živi život kakav zaslužuje. Ljudi bi je mogli pretjerano hraniti mrkvom ili nečim drugim ili joj jednostavno uzrokovati nepotreban stres", naglašava Hines, jedina kvalificirana irska trenerica koja vodi centar za konje s 11 životinja, od kojih su četiri njezine.

image

Colin Farrell i magarica Jenny

Walt Disney Studios Motion Pictu/Collection Christophel Via AFP

Martin McDonagh, scenarist i redatelj filma "The Banshees of Inisherin", htio je da minijaturni magarac glumi uz Padraica (Colina Farrella) i Kerry Condon (Siobhan). Megan se u Inishmore uputila u kolovozu 2021., a na otoku Achill završila je krajem listopada te godine, gdje je dobila zadatak istrenirati dva minijaturna magarca.

- Jenny je stvarno profinjena, ima tako nježna, mala kopita, milo lice i divan karakter... Susreli smo se sa svim glumcima koji su trebali biti u scenama s njom. Željeli smo da se životinje naviknu na nove ljude i osjećaju ugodno u njihovoj blizini. Druga magarica, Rosie, nije bila potrebna ni za jednu scenu, a s Jenny sam koristila metodu nagrade, tj. pozitivno potkrepljenje - životinje se u tom slučaju motivira i nagrađuje njihovom omiljenom valutom - mrkvom. Najveći izazov bio mi je natjerati Jenny da legne, pritom ni pod razno nisam htjela koristiti užad ili silu - objašnjava trenerica.

- Željela sam se uvjeriti da je ona stvarno sretna i da joj je ugodno. Imala sam smeđu kariranu deku koju bih jednostavno bacila na tlo, a ona bi prišla i legla na nju, baš kao što bi pas mogao učiniti, što je bilo jako slatko. Također sam je morala uvježbati da ostane stajati na jednom mjestu, da sjedi, leži, okreće se poput psa i gura kutiju - govori Megan.

No bez obzira na sve treninge, u filmu se našla i jedna improvizirana scena u kojoj je Jenny - ukrala štrucu kruha!

- U jednom dijelu trebala je ležati pokraj vatre pored Padraica, ali naša magarica je odšetala i ukrala štrucu kruha, što nije bilo predviđeno scenarijem - smije se trenerica.

I dok zvijezda Jenny uživa u miru na tajnoj lokaciji, Hines ne skriva činjenicu da joj ta ljupka magarica itekako nedostaje.

- Ipak sam trenirala s njom svaki dan, to nije bio samo posao. Trudila sam se da ona bude sretna i živi najbolji život koji sam joj u to vrijeme mogla poželjeti. Nisam vidjela Jenny otkako je završilo snimanje filma, ali voljela bih - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:42