SLAVNI MAGAWA

Preminuo štakor koji je zbog uspješnog otkrivanja mina odlikovan zlatnim odličjem za hrabrost

Bio je najuspješniji pripadnik svoje vrste kojeg je za pronalazak mina uvježbala belgijska humanitarna organizacija Apopo

Magawa 

 Pdsa/cover Images/instarimages.com/Instar Images/Profimedia

Štakor Magawa, koji je postao poznat po tome što je odlikovan zlatnim odličjem za hrabrost zbog uspješnog otkrivanja mina, preminuo je u devetoj godini, piše portal klix.ba.

Magawina karijera pirotehničara trajala je pet godina, a uspješno je njuhom pronašao više od 100 mina te drugih eksplozivnih naprava u Kambodži. On je ujedno i najuspješniji štakor kojeg je za pronalazak mina uvježbala belgijska humanitarna organizacija Apopo.

Riječ je o afričkom torbastom štakoru koji je bio u dobrom zdravstvenom stanju sve do vikenda kada je počeo usporavati, više spavati i slabije jesti. Njegova smrt bila je veoma nagla i posve neočekivana.

Magawa je rođen u Tanzaniji, a godinu dana je proveo u na obuci prije nego je prebačenu Kambodžu. Vjeruje se da u ovoj zemlji ima do šest milijuna mina.

Magawa je "očistio" više od 141.000 kvadratnih metara zemljišta, što je jednako 20 nogometnih terena. Bio je težak 1,2 kg i dug 70 cm, ali ipak dovoljno malen i lagan da ne aktivira mine kada je prelazio preko njih. Za pretraživanje terena veličine teniskog terena mu je bilo potrebno svega 20 minuta, dok čovjeku s detektorom metala treba između jednog i četiri dana.

Godine 2020. je Magawa dobio zlatno odličje za hrabrost, a umirovljen je u lipnju prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:49