JAVILI SE I EKSPERTI

Priča koja je zapalila društvene mreže: ‘Moj je otac pronašao mladunče dupina. A onda se dogodilo nešto nevjerojatno...‘

Susret je na kraju, jer je životinja bila zdrava i van opasnosti, prijavio aplikaciji Marine Ranger

Dupini u Jadranu 

 Ivana Nobilo/Cropix

U jednoj grupi na Facebooku, koja je posvećena životinjama u Jadranu, jedan je muškarac objavio kako je njegov otac pronašao dupina. Točnije, rekao je kako je riječ o životinji koja je velika tek metar, zbog čega je zaključio da je riječ o mladuncu.

- Naš brod je posvojio jer misli da mu je mama - napisao je muškarac i pitao kome da javi za susret sa životinjom. Prijavio je na kraju u aplikaciji Marine Ranger, a potom se javio i stručnjak, Draško Holcer. On mu je pojasnio kako na snimci nije riječ o mladuncu, nego odraslom dupinu.

- Ove godine smo imali dva samotna obična dupina od kojih je jedan boravio kod Opatije, a drugi kod Raba. Brodu se vjerojatno približio jer nema previše društva zimi. Na žalost, koliko znamo, povratka u ekipu za samotne životinje nema. U svakom slučaju, ne treba ga hraniti, dirati, plivati s njim i slično. A dojave opažanja pomažu nam pratiti njihovo stanje i ponašanje - napisao je Holcer.

Dodao je da, ako životinja na koju naiđemo u Jadranu nije životno ugrožena (ozlijeđena, zapetljana, nasukana) dobro je napraviti fotografije i snimke i poslati ih putem aplikacije Marine Ranger, s obzirom na to da se uvijek može raditi o nekom zanimljivom opažanju. Također, ako su snimke dobre, stručnjaci ih mogu iskoristit za fotoidentifikaciju dupina.

- Ako se radi o životno ugroženoj životinji aplikacija će vas voditi i omogućiti telefonski poziv najbližoj nadležnoj službi, prema protoku Ministarstva gospodarstva - dodao je, ciljajući na to da u tom slučaju treba zvati 112.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 16:12