UDICA

Priča o labudu čija je sudbina dirnula mnoge: ‘Tražili smo ga, nema ga, možda se sam oslobodio‘

Ono što svi možemo napraviti kako bi labudovi, divlje patke i ostale ptice bile što sigurnije je briga o vlastitim stvarima i smeću

Labud na Jankomiru

 Dumovec

Sudbina jednog labuda na Jankomiru dirnula je mnoge Zagrepčane, koji su u velikom broju zvali hvatače Dumovca da mu pomognu. Prvu dojavu da je na jezeru opažen mladi labud kojem se ribička udica zakvačila za vrat, dobili su u subotu navečer. Najihova je ekipa odmah izašla na teren, no budući da je pao mrak, a labud je letio i bio dobrog općeg stanja, nije ga bilo moguće uloviti.

- Odlučili smo nadzirati ga te tražiti rješenje kako mu pomoći. Naime, labudovi ne izlaze na strmu obalu jezera, a ako mogu letjeti, u slučajevima kada im se želimo približiti čamcem, pobjegnu. To za ozlijeđenog labuda može biti fatalno. Ako ne znamo kamo je odletio, ne možemo ga pronaći i pomoći mu. Zato je u ovakvim situacijamo bolje da labud ostane na mjestu gdje možemo pratiti njegovo stanje te mu priskočiti u pomoć čim se za to ukaže prilika - pojasnili su.

Labudove u Jankomiru ponovo su obišli u ponedjeljak. Dvije odrasle ptice vidjeli su u kanalu, a dva mlađa labuda na jezeru. Pregledali su ih izbliza i niti jedan od njih na vratu nema udicu s flaksom. Kako su ranije dobili informaciju građana da je riječ o sitnoj udici, labud je se vjerojatno sam riješio.

- Strane predmete koji se labudovima zapletu u perje ili lagano zakvače za kožu, labudovi odbace trljajući se o kamenje i bilje. Ribočuvare nadležne za to jezero, zamolili smo da nam se jave u slučaju da kod labuda zamijete neobično ponašanje, ozljedu ili onemoćalost. Istu molbu upućujemo i građanima! U kontaktu smo i s AWAP-om jer su građani zabrinuti za mladog labuda tijekom vikenda za pomoć zvali razne institucije i udruge. Svi koji se bavimo spašavanjem životinja, dali smo građanima iste savjete te pojasnili protokol spašavanja labuda - dodali su.

Ono što svi možemo napraviti kako bi labudovi, divlje patke i ostale ptice na jezerima, rijekama i potocima bile što sigurnije, kažu, je briga o vlastitim stvarima i smeću. Nakon našeg boravka u prirodi ne smije ostati ništa – ni flaks ni plastična vrećica ni ostaci hrane koja nije na jelovniku divljih životinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:20