APEL

Prijatelji životinja: ‘Molimo vas, kupujte domaće maslinovo ljude. Evo zašto!‘

Noćno branje uobičajeno je u Španjolskoj, a uz njega ide i izrazito crna statistika
 -/Ardea/Profimedia/-/Ardea/Profimedia

Branje maslina, zbog tehnološkog napretka, u posljednjih je nekoliko desetljeća doživjelo značajne promjene. Umjesto tradicionalnog ručnog branja pod dnevnim svjetlom, određene zemlje, koje su moćni izvoznici ovog ukusnog ploda, odlučile su se za noćno branje velikim strojevima, objavili su Prijatelji životinja.

- Strojevi za branje osim maslina usišu i brojne ptice koje se odmaraju na granama. Naime, razne ptice selice tijekom svoje migracije koriste upravo stabla masline kako bi otpočinule prije povratka na put. Naglo probuđene, životinje se zbog zasljepljujućih reflektora i zaglušujuće buke ne uspijevaju snaći i poletjeti na sigurno, zbog čega dolazi do velikih stradanja.

Samo u španjolskoj autonomnoj regiji Andaluziji noćno branje maslina izravni je krivac za smrt tri milijuna ptica selica godišnje. U Hrvatskoj i Grčkoj noćno se branja maslina ne prakticira i ptice nisu ugrožene zbog čega Prijatelji životinja apeliraju na sve da biraju domaće masline i maslinovo ulje - objavili su na svojim stranicama, a mnogi njihovi pratitelji komentirali su kako nisu znali da zbog načina branja stradavaju životinje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:15