CERTIFIKAT

Prijatelji životinja najavljuju novu oznaku C-Label i podsjećaju na vodič ‘(R)evolucija mesa‘

Kultivirano meso inovativni je oblik proizvodnje koji se dobiva uzgajanjem životinjskih stanica u kontroliranim laboratorijskim uvjetima
 Prijatelji životinja
Kultivirano meso inovativni je oblik proizvodnje koji se dobiva uzgajanjem životinjskih stanica u kontroliranim laboratorijskim uvjetima

Prijatelji životinja predstavili su C-Label, inovativnu oznaku koju je razvila organizacija V-Label GmbH, a koja označava proizvode poput kultiviranog mesa. Certifikat označava važan korak prema održivijoj prehrambenoj industriji, koja se temelji na suosjećanju prema životinjama i brizi za planet, pojasnili su. Također, certifikat osigurava da proizvodi zadovoljavaju visoke standarde kvalitete i sigurnosti: bez životinjskih sastojaka, patogena, GMO-a i antibiotika.

- Kultivirano meso ima golem potencijal za ukidanje nehumanih praksi uzgoja životinja i značajno smanjenje negativnog utjecaja stočarstva na okoliš. Certifikat poput C-Labela ključan je za ubrzanje prihvaćanja ovih proizvoda i doprinos održivijoj budućnosti prehrane - izjavio je Renato Pichler, osnivač V-Labela.

Kultivirano meso inovativni je oblik proizvodnje mesa koji se dobiva uzgajanjem životinjskih stanica u kontroliranim laboratorijskim uvjetima, bez potrebe za ubijanjem životinja. Proces počinje izolacijom malog uzorka stanica koje se potom stavljaju u bioreaktore, gdje se hrane hranjivim tvarima poput proteina, ugljikohidrata, vitamina i minerala. Stanice se umnožavaju i diferenciraju u mišićne, masne i druge vrste stanica koje čine strukturu mesa. Nakon nekoliko tjedana, formira se tkivo koje je identično konvencionalnom mesu na molekularnoj i nutritivnoj razini.

Kultivirano meso proizvodi se u čistim i laboratorijski kontroliranim uvjetima i ne sadrži antibiotike, gnoj, hormone, pesticide i tumore. Kako navode Prijatelji životinja, takvo meso može istovremeno okončati klaonice i spasiti nas od ekološke krize uzrokovane masovnim uzgojem životinja za hranu. Naime, prema istraživanju koje su objavili znanstvenici sa Sveučilišta Oxford i Sveučilišta u Amsterdamu, kultivirano meso moglo bi se proizvoditi uz do 96 posto niže emisije stakleničkih plinova, 45 posto manje energije, 99 posto manje korištenja zemljišta i 96 posto manje potrošnje vode u usporedbi s proizvodnjom konvencionalnoga mesa.

V-Label GmbH, vodeća međunarodna organizacija za certifikaciju veganskih i vegetarijanskih proizvoda, koju u Hrvatskoj zastupa udruga Prijatelji životinja, osmislila je C-Label kao odgovor na sve veću potražnju za održivom i etički proizvedenom hranom. Oznaka jamči visoke standarde u proizvodnji i distribuciji proizvoda od kultiviranog mesa, a potrošačima nudi povjerenje i jasnoću o procesima iza ovih proizvoda.

Kako industrija kultiviranog mesa ispunjava obećanje o transformaciji proizvodnje bjelančevina, C-Label se ističe kao prva neovisna oznaka koja certificira proizvođače na globalnoj razini. Svoj prvi primjer pronašao je u britanskoj tvrtki Meatly, koja je razvila kultiviranu piletinu za kućne ljubimce, postavši tako prvi nositelj ove oznake. Kroz suradnju s dionicima i stručnjacima, C-Label ostaje na čelu tehnoloških i etičkih inovacija. Ova oznaka potrošačima jamči vrhunsku tehnologiju i usklađenost s visokim standardima.

Martin Ranninger, sudirektor organizacije V-Label International, dodaje:

- Vjerujemo da će u bliskoj budućnosti potrošači imati mogućnost birati između mesa proizvedenog od životinja i kultiviranog mesa, koje je humanije i bolje za okoliš. Kao globalno registrirana oznaka, C-Label vodi potrošače i pomaže im razumjeti proces proizvodnje koji stoji iza ovih inovativnih proizvoda.

Lansiranje C-Labela naglašava važnost vodiča „(R)evolucija mesa”, koji su Prijatelji životinja objavili u svibnju 2024. On pruža sveobuhvatan pregled o kultiviranom mesu, njegovim prednostima i potencijalu za preobrazbu prehrambene industrije. Besplatna online verzija vodiča dostupna je na www.prijatelji-zivotinja.hr, gdje se može pronaći više informacija o etičkim, ekološkim i zdravstvenim prednostima kultiviranog i biljnog mesa. Biljno meso, za razliku od kultiviranog, koje još nije na našem tržištu, dostupno je u raznim oblicima, okusima i vrstama te namijenjeno svima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. srpanj 2025 04:22