NOVA IDEJA

Prijatelji životinja pokrenuli projekt "Proizvodimo održivo, jedimo zeleno”

Svaki prijavljeni šroizvod treba biti biljna inačica nekog koji se inače radi sa sastojcima životinjskog podrijetla
Ilustracija
 Ivana Varkonji

Udruga Prijatelji životinja pokrenula je projekt "Proizvodimo održivo, jedimo zeleno” kojim žele žele potaknuti domaće proizvođače da proizvode i plasiraju na tržište nove veganske proizvode.


Projektom se želi ostvariti i pojačati suradnja hrvatskog poljoprivrednog sektora fokusiranog na proizvodnju biljnih proizvoda te promovirati i povećati vidljivosti biljnih proizvoda i održivog načina prehrane, a podršku projektu daje i Ministarstvo poljoprivrede.
Prijatelji životinja pojasnili su da domaći proizvođači, koji žele sudjelovati u projektu, trebaju proizvesti veganski proizvod prema vlastitoj želji i/ili u skladu s potrebom na tržištu na temelju proizvodnje kojom se bave.


Proizvod, dodali su, treba biti biljna inačica nekog proizvoda koji se inače radi sa sastojcima životinjskog podrijetla, a koji će rado pojesti svi, neovisno o načinu prehrane. To znači da proizvod ili jelo bude osmišljeno i proizvedeno bez namirnica životinjskoga podrijetla, odnosno bez mesa, jaja, mlijeka i drugih mliječnih proizvoda te meda.


Novi osmišljeni biljni proizvodi i njihovi proizvođači bit će promovirani na svim društvenim kanalima udruge Prijatelji životinja radi povezivanja s potrošačima, tj. kupcima, tvrtkama, trgovinama, restoranima, slastičarnicama, kafićima, pekarama i slično.
Prijave kreću s VegeSajmom, koji će se održati 15. lipnja na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, a najinovativnijim proizvodima Prijatelji životinja dodijelit će plakete na ovogodišnjem 13. ZeGeVege festivalu održivog življenja 3. i 4. rujna.


Iz Prijatelja životinja ocijenili su da je proizvodnja i konzumacija veganskih proizvoda od presudne važnosti za opstanak čovječanstva jer biljna prehrana, osim što spašava milijarde životinja i zdravija je, neusporedivo manje zagađuje okoliš i štedljivije iskorištava prirodne resurse.


"Globalna emisija stakleničkih plinova izravno je povezana s uzgojem stoke i njezinih nusproizvoda u iznosu od čak 51 posto. Stočarstvo je također odgovorno za 65 posto emisije dušikova oksida, koji je 296 puta destruktivniji od CO2”, upozorili su

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:14