sinkronizacija

Prijatelji životinja: ‘Uđite u svijet virtualne stvarnosti, pogledajte jezive prizore...‘

Sjedeći u sigurnosti stolaca, gledatelji će moći vidjeti očima ono što 270 milijuna krava godišnje doživljava svakodnevno

Ilustracija

 Prijatelji životinja/Legame

Udruga Prijatelji životinja, uz pomoć organizacije Animal Equality i Legame Studija, poziva građane da besplatno iskuse svijet virtualne stvarnosti. U srijedu 24. svibnja od 11 sati, na zagrebačkome Zrinjevcu kod Glazbenog paviljona, virtualna šetnja omogućit će građanima da ušeću u farmu mliječne industrije i klaonicu.

Sjedeći u sigurnosti stolaca s prigodno uređenom pozadinom informativnog štanda, gledatelji će moći vidjeti očima ono što 270 milijuna krava godišnje doživljava svakodnevno. Tehnologija virtualne stvarnosti pronašla je svoju primjenu u zaštiti životinja, gdje vodi gledatelje u područja inače skrivena za javnost. Kroz video imena „Mliječna industrija u 360 stupnjeva” virtualno će ih voditi glumica Evanna Lynch, najpoznatija po ulozi Lune Lovegood u franšizi „Harry Potter”, a video će imati i hrvatsku sinkronizaciju.

- Ovo je prvi put u Hrvatskoj da će gledatelji moći pomoću takozvanih VR naočala doživjeti nemilosrdne prakse industrije mlijeka: oduzimanje tek rođenih telića, smještanje izbezumljenih telića u samotne boksove, pretvaranje krava u strojeve za mužnju i zadnji dan istrošene i iscrpljene krave. To će za sve ujedno biti izazov: mogu li izdržati i pogledati cijelu snimku? - izjavili su Prijatelji životinja pozivajući sve da im se pridruže.

Prema istraživanju o promjenama u stavovima, koje je provelo Sveučilište Aalborg u Danskoj, otkriveno je da korištenje tehnologije virtualne stvarnosti u službi zaštite životinja ima veći utjecaj na gledatelje nego tradicionalni prikaz videozapisa na ekranu. Prijatelji životinja vjeruju da će tako potaknuti gledatelje da se zapitaju što životinje moraju proći kako bismo imali čašu mlijeka ili sir na stolu te da razmisle o uzročno-posljedičnoj povezanosti naših svakodnevnih, naizgled banalnih navika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:02