MURA-DRAVA-DUNAV

Prije godinu dana proglašen je petodržavni rezervat biosfere, odnosno ‘europska Amazona‘

Dio tog prostora proteže se i Varaždinskom županijom

Ilustracija

 Arterra Picture Library/Alamy/Alamy/Profimedia

Rezervat biosfere koji se proteže na pet država, Mura - Drava - Dunav, UNESCO je proglasio na današnji dan 2021., a proteže se Austrijom, Slovenijom, Mađarskom, Hrvatskom i Srbijom na oko 1,7 milijuna hektara kilometara riječnog toka, priopćili su tim povodom iz Varaždinske županije.

Prostor Rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav, često se naziva i ‘europskom Amazonom‘, a dio tog prostora proteže se i Varaždinskom županijom, ističu iz Županije na godišnjicu proglašenja prvog u svijetu petodržavnog rezervata biosfere

„Javna ustanova Priroda Varaždinske županije izrađuje ukupno pet planova upravljanja područjima ekološke mreže, koji će pridonijeti očuvanju brojnih ugroženih i rijetkih vrsta. Među njima je i Plan upravljanja Regionalnim parkom Mura - Drava i pridruženim zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže”, rekao je varaždinski župan Anđelko Stričak.

Dodao je kako se nada da će se za dvije do tri godine proglasiti zaštita još jednog područja, i to Parka prirode Ivančica, Strahinjčica, Ravna gora i Maceljsko gorje.

U povodu obilježavanja prve godišnjice, u austrijskom Bad Radkersburgu je prošlog tjedna održana konferencija ‘Petodržavni rezervat biosfere Mura – Drava -Dunav‘ na kojoj se okupilo više od 120 znanstvenika koji se bave očuvanjem prirode, djelatnika javnih ustanova, nevladinih organizacija i lokalnih partnera.

Konferencija na kojoj su sudjelovali i predstavnici Varaždinske županije, odvijala se u dvije države - Sloveniji i Austriji, pa je imala i dva počasna domaćina, predsjednike Boruta Pahora i dr. Alexandera Van der Bellena.

„Ovom konferencijom postavljeni su dobri temelji za bolju komunikaciju među dionicima ovog najvećeg zaštićenog riječnog područja u Europi”, istaknula je Sanja Kopjar, ravnateljica Javne ustanove Priroda Varaždinske županije.

Kako se ističe u priopćenju, koncept Rezervata biosfere Mura – Drava - Dunav ne predstavlja strogu zaštitu, nego okvir za provođenje i poticanje projekata koji poboljšavaju kvalitetu ljudskog života i održivo korištenje prirode i okoliša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 15:21