JADNE ŽIVOTINJE

Prodaju 500 dozvola za ubijanje slonova kako bi spasili svoj turizam. "Mi jedemo ono što ubijemo"

Nedavno su ih proglasili ugroženom vrstom, ali su se sad, zbog pada prihoda, odlučili za drugačiji pristup
Ilustracija
 Dereje Belachew/Panthermedia/Profimedia

Nedavno su slonovi u Zimbabveu proglašeni ugroženom životinjskom vrstom. Bio je to jedini način da se zaustavi pad populacije, no ta odluka je bila kratkog daha. Naime, zbog toga što je u toj zemlji sve manje turista, vlada je odlučila kako će ih privući time što će dozvoliti odstrjel dijela slonova koji žive u toj zemlji, piše CNN.

Vlada je objavila kako će uskoro početi s prodajom prava na odstrel slonova. Ove godine će ih prodati 500, što znači da su odlučili žrtvovati 500 ovih životinja kako bi pokrpali pad u prihodima.

- Mi jedemo ono što ubijemo. Imamo budžet od oko 25 milijuna dolara za naše aktivnosti koji se dijelom skuplja od sportskog lova, ali znate da je sada turizam gotovo mrtav zbog pandemije - rekao je Tinashe Farawo, glasnogovornik tamošnje institucije koja kontrolira divlji svijet.

Da sve bude još gore, ta je njihova odluka došla nekoliko tjedana nakon što je afrički šumski slon proglašen kritično ugroženim, a afrički savanski ugroženim. Te se oznake ne daju slučajno i bezveze - vrste koje ih dobiju zaista su u ozbiljnim problemima i u narednim godinama im, ako se ništa ne promijeni, prijeti izumiranje. Zato se kreće u zaštitu, kako do toga ne bi došlo.

No, ne slažu se svi s ovom odlukom. Iz tamošnjeg Centra za upravljanjem prirodnim resursima smatraju kako je riječ o odvratnoj ideji.

- Snažno osuđujemo lov na životinje zbog trofeja. To je praksa koja uništava divlje životinje i potiče sukobe među ljudima. Osim toga, sigurno je da preživjele životinje, od onih koje su na meti lovaca, kasnije iz osvete napadaju bespomoćne seljane. Ovu praksu motivira isključivo pohlepa. Postoje puno inovativniji pristupi poput foto safarija i drugih oblika turizma - rekla je Simiso Mievu, glasnogovornica te organizacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:53