OKRUGLA OBLJETNICA

Projekt LIFE slavi 30. rođendan. Znate li o čemu se tu uopće radi i zašto je on važan?

Udruga BIOM tim povodom organizira proslave u nekoliko naših gradova

Ilustracija

 Franko Colori/Cropix

Program LIFE, ambiciozni instrument Europske unije koji služi financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime, 21. svibnja slavi 30 godina postojanja. Program LIFE do sada je u svom životu sufinancirao više od 5500 projekata. Europska komisija povećala je njegovo financiranje za gotovo 60 posto za razdoblje 2021.-2027., te je sada težak 5,4 milijarde eura.

LIFE sada ima četiri potprograma: priroda i bioraznolikost, kružno gospodarstvo i kvaliteta života, ublažavanje i prilagodba klimatskih promjena, te tranzicija na čistu energiju. Na taj način projekti programa LIFE pružaju nadu i inspiraciju za buduća rješenja u doba kada su klimatska kriza i gubitak bioraznolikosti prisutniji nego ikad.

U pogledu zaštite i očuvanja prirode, LIFE je sufinancirao više od 1800 projekata, te je četvrtina mreže zaštićenih područja Europske unije Natura2000 osjetilo koristi financiranja iz programa LIFE, a radi se o čak 6.000 zaštićenih područja. Između ostalog, LIFE je pružio pomoć za više od 1800 vrsta divljih životinja i biljaka, uključujući 460 vrsta ptica.

Udruga Biom u svom radu na očuvanju prirode uvelike se oslanja na LIFE projekte u čijoj provedbi sudjeluje.

To su LIFE Against Bird Crime s ciljem podizanja svijesti i jačanje kapaciteta za borbu protiv krivolova na ptice; Dinara back to LIFE s ciljem restauracije suhih travnjaka na Dinari kako bi se sačuvala bioraznolikost i poticao održivi razvoj; LIFE Lynx s ciljem spašavanja dinarske i jugoistočne alpske populacije risa od izumiranja; LIFE Artina s ciljem procijene i smanjivanja glavnih negativnih utjecaja na populacije tri vrste morskih ptica – gregule, kaukala i sredozemnog galeba u južnoj Hrvatskoj te identificiranja područja očuvanja značajnih za morske ptice; te BalkanDetox LIFE s ciljem jačanja nacionalnih kapaciteta za borbu protiv trovanja divljih životinja i podizanja svijesti o problemu u balkanskim zemljama.

- Udruga Biom će obilježiti 30 godina programa LIFE u petak 20. svibnja u Zagrebu i Sinju predstavljanjem pet LIFE projekata koje u Hrvatskoj provodimo u suradnji s našim partnerima – udrugama Sunce i BirdLife Malta, LAG-om Cetinska krajina, Javnom ustanovom Park prirode Lastovsko otočje, Hrvatskim šumama, Agronomskim i Veterinarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te Veleučilištem u Karlovcu - navode iz te udruge.

Posjetiteljima će se u petak 20. svibnja od 14 do 19 sati na prostoru kod glavnog ulaza Parka Maksimir udruga Biom predstaviti pomoću informativnih i edukativnih materijala čime se bave LIFE projekti koje provodi, a predstavnici Udruge razgovarat će s posjetiteljima i pokazivati dijelove opreme kojom se služi u očuvanju prirode. Predstavljanje LIFE projekata odvijat će se istodobno s edukativno-informativnim događanjem koji povodom Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj organiziraju Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Javna ustanova Maksimir za upravljanje zaštićenim područjima Grada Zagreba.

Udruga Biom će također u petak 20. svibnja u suradnji s Gradskom knjižnicom Sinj od 16 do 19 sati održati događanje na kojem će se javnosti predstaviti LIFE projekti u čijoj provedbi sudjeluje Biom. Događanje će se održati u obliku radionice gdje će zaposlenici s grupama posjetitelja provoditi edukacije i prezentirati teme Biomovih LIFE projekata. Voditelji radionica koristit će edukativne materijale LIFE Artina projekta, a posjetitelji će uz izrađivanje 3D modela ugroženih vrsta ptica o njima imati priliku i naučiti.

U vezi projekta Dinara back to LIFE, sudionicima radionice u Sinju će približiti biološka raznolikost dinarskih travnjaka i upoznati ih s vrstama biljaka, ptica i drugih životinja koje o tim travnjacima ovise.

U prostoru knjižnice postavit će se polica s promotivnim i informativnim sadržajima, koji će i nakon događanja biti dostupni posjetiteljima.

Povodom obilježavanja 30 godina programa LIFE, u sklopu projekta LIFE Artina projektni partner udruga Sunce otvorio je interaktivnu virtualnu izložbu „Budućnost za morske ptice“ u obliku virtualne šetnje. Izložbom se žele otkriti detalji života tajanstvenih pučinskih ptica kaukala i gregule te sredozemnog galeba. Nastala je kao odgovor i potreba da se pokuša približiti ne samo život tih prekrasnih ptica već i izazovi s kojima se one susreću kroz pogled istraživača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:17