PRIRODA I DRUŠTVO

Promatranje ptica u Zagrebu je postalo pravi hit! Otkrivamo što je toliko posebno u tome

Druženja organizira udruga BIOM, koja ljude vodi u šetnju s dalekozorima po parku Maksimir te jezeru Savica
 Damir Krajac/Cropix

Devet je sati ujutro, nedaleko od zagrebačkog jezera Savica okuplja se grupica ljudi. Nemaju baš ništa zajedničko osim cilja- došli su, naime, promatrati i slušati ptice, a okupila ih je udruga BIOM. Počinju šetnju koja traje gotovo tri sata i pritom promatraju ptice - riječne i galebove klaukavce, vrane, čaplje, škanjce, vjetruše, gavrane, sjenice... Svi oni koji su se bojali da neće biti ptica, jer je zima, bili su u krivu: korak po korak se pred grupom otkrivaju ljepote ptičjeg svijeta.

image
Damir Krajac/Cropix

Tura o kojoj pričamo nije novost - udruga BIOM ih organizira već deset godina. Prije je to bilo rijetko, koliko su stizali, no zadnjih godinu dana vani su, oko jezera Savica i u Maksimiru, gotovo svaki vikend. Objave poziv ljudima, donesu svojih 30 dalekozora i krenu u prirodu.

- Svi su jako zainteresirani - najprije zato što su u prirodi, a onda i zato što ih zanimaju ptice. Prošle godine nam je u svaku grupu dolazilo 15-ak ljudi, sad nas je više. Neki su nam stalni, viđamo ih uvijek, a toliko im se sviđa gledati ptice da su kupili svoje dalekozore. Drugi nam dođu povremeno - kaže Iva Šoštarić, voditeljica promatranja.

image
Damir Krajac/Cropix

Nama se, kao pravim neznalicama o ptičjem svijetu (premda ih obožavamo) čini da je ovo loše doba godine za promatranje. Nema selica, a i one koje tu žive možda su se negdje sklonile? No, Iva nas uvjerava da to nije slučaj. Zapravo, ovo doba godine je najbolje: još uvijek nije sve prolistalo, tako da se ptice mogu lijepo promatrati. Uskoro će početi pjevati, potom će se i selice vratiti, a negdje u to doba će i zazelenjeti.

- Tad ih je teže vidjeti, no pokušavamo. U to doba godine ljude učimo kako koja ptica zvuči, pa da ih znaju prepoznati po njihovom cvrkutu. Nije to lako, ali sudionici naših tura u tome uživaju - pojašnjava Iva.

image
Iva Šoštarić, voditeljica promatranja
Damir Krajac/Cropix

Uskoro će krenuti i šetnje koje se organiziraju kasnije tijekom dana, nakon posla, a u planu su i noćne šetnje. Neke na Savici, druge u Maksimiru. Sve informacije će se objavljivati na društvenim mrežama udruge. Jedino što preostaje je obući udobnu odjeću i krenuti u prirodu. Ptice su fascinantna bića, koja su nam veoma korisna, i lijepo je vidjeti ih i u gradu.

image
Damir Krajac/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:53