OZBILJNA SITUACIJA

Pronađena još četiri zaražena crvenokljuna labuda na području čak tri županije

Zbog pojave visoko patogene influence ptica u Hrvatskoj su od 5. prosinca na snazi stroge preventivne mjere
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Novi slučajevi influence ptica podtipa H5N1 potvrđeni su početkom siječnja kod četiri crvenokljuna labuda na području Zagrebačke, Istarske i Vukovarsko-srijemske županije, priopćilo je u srijedu Ministarstvo poljoprivrede.


Zaraženi labudovi pronađeni su u Zagrebačkoj županiji na jezeru Siromaja, u Istarskoj kod Novigrada na ušću rijeke Mirne, te u Vukovarsko- srijemskoj na utoku rijeke Spačve i Bosuta.


U prosincu 2021. na području Osječko-baranjske županije potvrđeni su slučajevi visoko patogene influence ptica podtipa H5N1 kod tri sive čaplje na dvije lokacije u Parku Prirode Kopački Rit. Od studenoga prošle do siječnja ove godine influenca ptica potvrđena je na jednom gospodarstvu s domaćom peradi (Sisačko–moslavačka županija) te kod ukupno 16 divljih ptica.
Riječ je o sedam ptica u Sisačko-moslavačkoj županiji, tri u Osječko-baranjskoj, dvije u Vukovarsko-srijemskoj te po jednoj u Međimurskoj, Splitsko- dalmatinskoj, Zagrebačkoj i Istarskoj i županiji.


Zbog pojave visoko patogene influence ptica u Hrvatskoj su od 5. prosinca na snazi stroge preventivne mjere određene Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske. Mjere se odnose na obaveznu provedbu higijenskih i biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi.


Obavezno je držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama. Vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi.


Radi ranog otkrivanja influence ptica, nadležnoj veterinarskoj organizaciji treba odmah prijaviti svaku promjenu zdravstvenog stanja i ponašanja peradi, smanjenje proizvodnje, smanjenje unosa hrane i/ili vode te uginuća peradi i ptica u zatočeništvu.


Ministarstvo poljoprivrede apelira na odgovorno ponašanje svih posjednika peradi i ptica u zatočeništvu i pridržavanje mjera, a Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane osigurala je 24-satnu pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu dojaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti kod divljih ptica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 15:21