ČUDO

Prva gazela s posebnim genetskim stanjem snimljena u Izraelu: ‘Njen život je u opasnosti‘

Riječ je o nasljednom stanju koje se uglavnom javlja kod domaćih životinja, ptica i gmazova

Ilustracija

 Denis-huot/Nature Picture Library/Profimedia

Planinska gazela s dvije dodatne noge koje joj se nalaze na leđima viđena je u Izraelu, a stručnjaci kažu da je unatoč tome životinja savršeno zdrava.

Gazelu sa šest nogu vidio je krajem ožujka vojni rezervist Nir Leichter kada je svratio u prirodni rezervat Nahal HaBoshor u zapadnom Negavu, izvijestio je Jerusalem Post. Prilično se iznenadio kad je shvatio da je to što joj je na leđima zapravo dodatni par nogu. Snimio je životinju i poslao sliku Društvu za zaštitu prirode u Izraelu, pitajući ih o čemu se tu točno radi.

Njihovi stručnjaci gazelino stanje su pripisali genetskom stanju poznatom kao polimelija, odnosno proliferacija organa. Riječ je o nasljednom stanju koje se uglavnom javlja kod domaćih životinja, ptica i gmazova, a ovo je prvi put da je zabilježeno kod gazela.

- Iznenađujuće, ali ovaj mužjak je zdrav, snažan i ima potomstvo. Viđen je kako se druži sa ženkama, a dodatne noge na njegovim leđima ne predstavljanju nikakvu prepreku - rekao je konzervator Amir Balaban za New York Post.

Smatra se kako je u divljini Izraela ostalo svega pet tisuća ovih životinja. Opstanak ove životinje još je i teži jer je njihov teritorij u zapadnom Negavu, svega nekoliko kilometara udaljen od ratom razorenog Pojasa Gaze.

Osim u tom području, planinske gazele može se vidjeti i u Turskoj, Siriji, Libanonu i Jordanu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:08