NAKON DUGO VREMENA

Prvo hrvatsko groblje za kućne ljubimce uskoro će opet omogućavati ukope

Uređen je prostor na kojem se nalazi 181 ukopno mjesto, odnosno, pretinci i kasete u zemlji
Prizor s groblja u Rijeci
 Matija Djanjesic/Cropix

Groblje za kućne ljubimce u Rijeci, koje je dugo bilo jedino u našoj zemlji, dugo vremena imalo je zabranu ukopa. No, to se promijenilo i danas se radi na uređenju dodatnih 500 kvadrata prostora. Na njemu se nalazi 181 ukopno mjesto, odnosno, pretinci i kasete ukopane u zemlju, u koje će se polagati urne s kremiranim ostacima kućnih ljubimaca, piše Ekovjesnik.

Radovi na uređenju i izgradnji novih grobnih mjesta na groblju kućnih ljubimaca u Rijeci počeli su u lipnju, a ukupna vrijednost ovih radova iznosi nešto više od 600 tisuća kuna.

Na groblju će biti omogućeno isključivo polaganje urni s posmrtnim ostacima kućnih ljubimaca u novoizgrađenom dijelu groblja, dok će stari, povijesni dio groblja biti očuvan kao Spomen groblje.

Groblje je moralo biti zatvoreno zbog novog Zakona o veterinarstvu koji ne dopušta pokapanje životinja u zemlju, već samo kremiranje. Grad Rijeka je cijelo vrijeme skrbio o hortikulturnom uređenju groblja pa groblje nije zapušteno, iako ukopi dugi niz godina nisu bili mogući.

Groblje kućnih ljubimaca u Rijeci jedno je od najstarijih u Europi, a pretpostavlja se da je nastalo početkom 20. stoljeća - oko 1903. ili 1904. godine. Prvi očuvani pisani tragovi o ukopima potječu iz dvadesetih i tridesetih godina 20. stoljeća i svjedoče kako su Riječani i Riječanke još prije stotinu godina bili ispred svog vremena jer su u to vrijeme kućne ljubimce smatrali članovima obitelji te su njihovim pokapanjem čuvali uspomenu na svoje pse i mačke. Tome u prilog ide i činjenica da se na većini grobnica vidi da ih vlasnici redovito posjećuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:24