OZBILJNA SITUACIJA

Psi ubijaju domaće životinje na jednom domaćem otoku... Tko je zapravo kriv za to?

Zadnji slučaj odnosi se na 25 mrtvih kunića, čiji je vlasnik napad prijavio policiji. Sad su lovci ljuti na njega
Stray dog ​​in the tropical landscape of Sarangkot, Pokhara, Nepal.,Image: 636111912, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: Arkadij Schell/Panthermedia/Profimedia
 Arkadij Schell/Panthermedia/Profimedia

Na otoku Hvaru lovački psi ili napušteni psi stalno usmrćuju domaće životinje i ljudima čine znatne štete, nedavno su tako u Poljicima, mjestu na središnjem dijelu škoja, jednoj mještanki zaklali pet kokošiju, a drugoj jednu, piše Slobodna Dalmacija.

No, najnoviji događaj u kojem su maslinaru Jakovu Grgičeviću (68) iz Vrisnika psi nepoznatog vlasnika na imanju Sajšćina zaklali 25 kunića izazvao je negodovanje brojnih otočana.

– Na tom terenu imamo zgrade i visokom žicom ograđeni prostor u kojem držimo kuniće te veći broj kokoški i gusaka. Ujutro sam nahranio životinje, a kada sam se oko podneva vratio imao sam što vidjeti, psi su mi zaklali ni manje, ni više, nego 25 odraslih kunića, među kojima je bilo i šest orijaša.

Većinom su bili stari oko dvije godine, neke ženke su se tek okotile, a neke su nosile mlade, tako da mi je pričinjena velika šteta. Psi su očito preskočili ulazna vrata i preko zida dospjeli u prostor sa životinjama, a netko je to po svemu sudeći vidio i otvorio im oba vrata da se mogu udaljiti s mjesta događaja – s rezignacijom kaže Grgičević.

Vlasnik imanja naglašava da nekontrolirano držanje pasa na otoku uzima sve više maha, jer su mu psi na istom tom mjestu prije sedam mjeseci zaklali 18 kunića i čak 42 kokoške. Utvrdio je čiji su bili psi i od vlasnika iz obližnje Jelse naplatio kakvu-takvu štetu, ali ovaj put nije dvojio, počinjenje kaznenog djela prijavio je Policijskoj postaji Hvar i očekuje da će počinitelj odgovarati za počinjeno nedjelo.

- U blizini imanja zatekao sam pse zečare, po jednog posavca i trobojca, koji je još u rilu držao kunića. Napravio sam snimke i ustupio ih policiji, a imam informacije da je, nakon zaprimanja prijave i obavljenog očevida, stvar shvaćena ozbiljno i da se intenzivno traga za vlasnikom pasa.

Dio lovaca mi se s ljutnjom javlja zbog toga što sam to uopće prijavljivao, jer ih policijajci sada posjećuju i raspituju se o mogućem počinitelju.

- Njima nije jasno kako sam se osjećao zbog zatečenog stanja, koliko je ljubavi i brige potrebno za uzdržavanje životinja, a na koncu policija samo radi svoj posao, nikome je osobno nisam poslao na vrata – veli Vrisničanin.

Članovi udruge "Eco Hvar" također su višekratno upozoravali na neodgovarajuće postupanje s psima (neprimjereni uvjeti, napuštanje pasa osobito pred sezonu, nepoštivanje propisa kada je riječ o njihovom kretanju u naseljima i izvan njih, nepostojanje skloništa za privremeno ili stalno zbrinjavanje...), što ostavlja ružan dojam ne samo kod domaćeg stanovništva, nego i turista.

I Grgičević je dojavio da je pse koji su mu zaklali kuniće vidio na području Pitava, što znači da se oni i dalje nekontrolirano kreću te da štetu mogu pričiniti i drugim ljudima.

Do kada će to na Otoku sunca tako biti za sada se na zna, ali u rješavanje nastalog stanja svakako se trebaju uključiti svi oni koji imaju kompetencije, u protivnom zasigurno će biti još sličnih neželjenih događaja.

U tom smislu prvenstveno mislimo na lokalne vlasti, komunalne redare, veterinarsku službu i udruge koji svojim djelovanjem mogu pridonijeti odgovornijem držanju pasa te smanjenju rizika od ozljeda, raznih bolesti, kao i materijalnih šteta poput ove na području Vrisnika, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 06:40