ZANIMLJIVO

"Puna mi je ambulanta bolesnih pasa. Razlog? Možda ima veze s potresima...."

Zagrebačka veterinarka Silva Rakočević objašnjava i kako strah vlasnika sigurno utječe na ljubimca
 Ilustracija, -/Wavebreak/Profimedia

- Ambulanta je puna. Inače nakon Nove godine nemamo baš toliko posla, ali ove godine je puno. Dijagnoze su razne: nekima curi nos, drugi kašlju, treći imaju upalu očiju, neki su izgubili apetit, a puno ih ima i proljevom - nabraja nam zagrebačka veterinarka Silva Rakočević i pokazuje ljude koji stoje u redu i čekaju pregled ljubimaca.

Koji je razlog tome?

Pa, nagađa ona, lako je moguće kako to ima veze s potresima. Neki se ljubimci boje više, drugi manje. To ovisi o karakteru, tako da im je isto kao i nama. No jedno je sasvim sigurno: ako se boje njihovi vlasnici, tada su i oni u strahu. Spominjemo joj slučaj jedne poznanice, čiji pas u strahu svakog puta čim se zemlja počne tresti odjuri pod stol i počne drhturiti. Trebaju mu sati da se smiri, a sigurno mu pogoršava činjenica da ona sjedi pokraj njega, pod tim stolom, i plače.

Nije to usamljen slučaj, kaže nam. Ima situacija kad se pas nakon svakog potresa popiški od straha. Ono što tada nikako ne smijemo napraviti je kazniti ga. Treba ga primiti u ruke, pomaziti, igrati se s njima da im odvučemo pažnju.

- Konstantan stres svakako utječe na imunitet, i nas i naših ljubimaca. Tu ne možemo ništa, jer ne možemo sami sebi reći da se više ne bojimo. No, ono što kod ljubimaca svakako možemo napraviti jest da im pokušamo u hrani dati neke dodatke koji jačaju imunitet - smatra Rakočević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:12