PEPA SA ZELENOG VALA

Put u našoj zemlji objavljena laporaskopska kastracija jedne malene - prasice

Neodoljiva njuška brzo se oporavila, jučer je bila na kontroli i sve je prošlo u najboljem redu
Svinja Pepa na operaciji
 VEF

Na zagrebačkom Veterinarskom fakultetu, odnosno, njihovoj Klinici za Porodništvo i reprodukciju obavljena je prva kastracija jedne svinje, a da je riječ o kućnom ljubimcu. Minnesota svinja imena Pepa operirana je laporaskospski, što je prvi put da se radi kad je riječ o svinji. Umjesto jednog reza od šest, sedam centimetara, malena prasica imala je jedan mali rez od centimetar te dva reza od pola centimetra . Oporavak je zato puno lakši.

- Nikad prije nismo radili zahvat na ovako malenoj svinji - ona ima 19 kilograma. Osim toga, uvijek je izazov anestezirati ih. Anestezija je bila opća inhalacijska. No, zahvat je odlično prošao, pacijentica se brzo oporavila te je danas na kontrolnom pregledu ustanovljeno da je Pepa izvrsno. Sve je prošlo odlično - kaže Ivan Butković, član tima stručnjaka koji je obavio zahvat.

image
Svinja Pepa
VEF

Tim je vodio profesor Tugomir Karadjole, a bili su tu još i Nino Maćešić i Juraj Šavorić. Voditelj tima operaciji je pristupio jednako ozbiljno kao i svakoj drugoj.

- Pristup je bio isti kao da je riječ o bilo kojem drugom pacijentu. Anatomija svinje i, recimo, psa je, naravno, drugačija, ali to je jedina razlika -kaže Butković.

image
Svinja Pepa
VEF

Malena prasica stara je svega pet mjeseci, živi u centru Zagreba, a njeni skrbnici odlučili su je kastrirati iz zdravstvenih razloga. Nema baš mogućnosti da bi upoznala zgodnog prasca iz susjednog ulaza, naravno, ali svim ženkama čiji skrbnici ne planiraju potomstvo, veterinari uvijek preporučuju kastraciju, kako bi u starosti bile zdravije te kako bi duže živjele.

Zanimljivo je kako ovo nije prvi "neobičan" kućni ljubimac koji je kastriran na toj klinici. Tako su prije tri godine kastrirali patuljastu kozu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 21:24