SVAKA ČAST

Radite u državnoj službi? Imate rep i četiri noge? Ok, od sad imate pravo na mirovinu

Vlada u Varšavi obavezala se da će plaćati za cjeloživotno uzdržavanje i veterinarsku skrb za sve njih
Ilustracija
 Michal Fludra/Alamy/Alamy/Profimedia

Poljska ima oko 1000 policijskih pasa, ključnih za otkrivanje droge i eksploziva na graničnim prijelazima. Oni pomažu policiji u nizu akcija, od pronalaženja nestalih osoba do potrage za dokazima na mjestu zločina, štiteći svoje ljudske pratitelje u opasnim situacijama. Isluženi psi završavšavaju kojegdje, ponekad i u azilu. Poljaci su shvatili da to nije u redu i odlučili uvesti propise o mirovini životinja, odnosno zakonom propisati beneficije za pse i druge životinje koje rade za policiju, vatrogasce i graničnu službu.

Novim zakonom propisuje se da će vlada plaćati cjeloživotno uzdržavanje i veterinarsku skrb umirovljenih životinja, piše londonski Times. Ministar unutarnjih poslova Mariusz Kaminski poručuje da je moralna dužnost brinuti se o životinjama koje su pomogle spasiti brojne živote i uhvatiti mnoge opasne kriminalce. Policijski psi teško rade, umirovljuju ih najčešće između sedme i 11. godine života, a u Hrvatskoj u osmoj godini. Kako su izloženi velikom stresu, znaju biti agresivni, patiti od tjeskobe, depresije, pa čak i od PTSP-a. U SAD-u su ih slali na eutanaziju sve dok Bill Clinton nije 2000. potpisao zakon koji je omogućio da ih posvoje policajci s kojima su radili ili bilo tko kome to policija dopusti. U Poljskoj također većina umirovljenih policijskih pasa pronađe udomitelje. Umirovi se oko stotinu pasa svake godine ili deset posto svih policijskih pasa u Poljskoj.

Pitanje je hoće li se zakon odnositi i na pse koji su već umirovljeni, kaže Slawomir Walkowiak, blagajnik dobrotvorne organizacije koja upravlja jedinim poljskim skloništem za umirovljene policijske pse i druge uslužne životinje. Sada se brinu za 11 pasa i sedam konja.

Poljska policija angažira uglavnom belgijske ili njemačke ovčare, kao i poneke labradore, koker španijele, terijere Jack Russell i njufaundlendske pse. Najčešće ih u mirovini preuzmu njihovi voditelji, što je idealno jer se među njima već uspostavila veza. Većina ih se vrlo brzo prilagodi kućnom životu.

Cijena obuke jednog psa procjenjuju se na 15.000 eura, a jedan pas može zamijeniti do 30 policijskih službenika na terenu. Posebno su korisni na granicama, u otkrivanju eksploziva i droga ili prilikom pronalaska skrivenih osoba. Obuka pasa za potrebe hrvatskog MUP-a službeno je počela 1999., a u listopadu 2017. sagrađen je novi Centar za obuku vodiča i dresuru službenih pasa u Zagrebu. Čak se i psima iz azila može posrećiti da ih angažira MUP, ali ako nisu stariji od 36 mjeseci. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:07