RUŽAN I VAŽAN

Rak koji izgleda kao vanzemaljac preživio je brojna izumiranja. Je li došao red na njega?

Ima malo veze s drugim vrstama rakova, a ima više zajedničkih osobina sa škorpionima i paucima

Rak bodljaš

 Ger Bosma/Alamy/Alamy/Profimedia

Ovo stvorenje je teško čak i zamisliti. Limulus Polyphemus ili rak bodljaš ima pet pari očiju uz pomoć kojih se orijentira dok pliva, detektira svjetlost i kreće se prema njoj. Ovaj rak može identificirati neke tonove iz ultraljubičastog spektra, piše National Geographic.

Oči može okretati u gotovo svim smjerovima, ima pet pari nogu s malim kandžama i još jedan par koji mu pomaže da se zakopa ispod pijeska.Ovi dodaci raku pomažu da se kreće, ali i da usitnjava hranu. Ima egzoskelet, veoma tvrd oklop i dugačak šiljasti rep koji djeluje prijeteće, ali ga zapravo koristi za kretanje. Njihova krv sadrži enzim koji, kada dođe u kontakt s kisikom, dobiva jaku, fluorescentno plavu boju.

Znanstveno ime se odnosi na Polifema, najpoznatijeg od Kiklopa u grčkoj mitologiji, diva koji je bio Posidonov sin. Iako je u Sjedinjenim Državama poznat kao potkovica, ima malo veze s drugim vrstama rakova, a ima više zajedničkih osobina sa škorpionima i paucima.

Na poluotoku Yucatán, jedinom dijelu Meksiku gdje se nalaze, njihova anatomija je pokrenula maštu mnogih koji na njih naišli. Pojavljivali su se u pričama o španjolskim osvajačimai u Popol Vuhu, svetom tekstu naroda Maja. U Meksiku se spominju kao guitarrita, soldadito ili cucaracha de mar.

- Ovaj rak je podjednako važan za kulturu poluotoka kao fazan ili jelen, ali je, nažalost, vjerojatno da ga za 10 ili 15 godina više neće biti - objašnjava doktor Juan Sandoval-Gío.

Rak bodljaš ima posebno poglavlje u kolektivnom sjećanju Yucatána. Stanovnici još kao djeca odlaze na plažu kako bi fascinirano promatrala ova mala stvorenja. Sandoval- Gio je bio jedno od te djece. On danas svoja istraživanja fokusira na ovu životinju i upozorava da ih je iz desetljeća u desetljeće sve manje. Limulus Polyphemus je vrsta kojoj u Meksiku prijeti izumiranje.

- Nestanak ove životinje značio bi brisanje dela povijesti Yucatána. Oni su preživjeli brojna masovna izumiranja i otvorena su knjiga za kada je u pitanju razumijevanje planeta i njenog izgleda prije nekoliko milijuna godina - objašnjava on.

Prijetnja su im ribari, pretjeran izlov, ali i herbicidi. Naime, kemikalije se koriste na usjevima, a tlo je veoma pozorno i dolazi do rakova. U siječnju prošle godine ta vrsta herbicida je zabranjena. Problem je i turizam, jer je zbog živog turističkog prometa sve manje životnog prostora za rakove.

Vrijeme početka:
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:32