SMIJEŠNO BIĆE

Riba klaun je simpatično stvorenje, no jeste li znali da živi na prilično opasnom mjestu?

To je odlična zaštita od morskih grabežljivaca, jer su inače lak plijen predatorima
 Srdjan Vrancic/Cropix

Riba klaun simpatičan je stanovnik mora jugoistočne jugoistočne Azije i sjeverozapadne Australije, piše ZOO Zagreb. Riječ je o stvorenjima čije tijelo naraste do 11 centimetara. Naš Srđan Vrančić snimio ih je u vodama Tajlanda.

To su ribe narančaste do crvenosmeđe boje, s tri bijele pruge na tijelu i glavi. Bijele pruge su obrubljene crnom bojom. Mnoge narastu do 11 centimetara u dužinu. U ove vrste ženke su veće od mužjaka. Žive na koraljnim grebenima i u zaštićenim lagunama na dubini do 15 metara.

image
Srdjan Vrancic/Cropix

U prirodi se hrane se zooplanktonom, algama, ostacima hrane i raznim parazitima koji nastanjuju vlasulju, gdje žive. Razmnožavanje se odvija tijekom cijele godine. Mriješćenje se odvija tijekom punog mjeseca i uglavnom ujutro. Prije mriješćenja mužjak pravi gnijezdo čisteći kamen od smeća i kamenčića. Gnijezdo se uvijek pravi blizu vlasulje, kako bi jaja imala zaštitu njezinih lovki.

Mužjaci se potom udvaraju ženkama šireći peraje, grizući i naganjajući ih. Ženka započinje parenje polaganjem velikih narančastih jaja u gnijezdo, kojih može biti od 100 do 1000, ovisno o starosti ribe. Mužjak ih oplođuje, te se jaja pričvršćuju za podlogu tankim nitima. O jajima se prvenstveno brinu mužjaci, redovito ih hladeći svojim perajama i čisteći od oštećenih jaja i gljivica. Nakon 6-8 dana izvaljuju se ličinke.

image
Srdjan Vrancic/Cropix

Nakon što se izvale iz jajeta ličinke postaju dio planktona. Nakon jednog dana, kao mlade ribe, prelaze iz površinskih voda u dublje dijelove u potrazi za vlasuljama s kojima žive u simbiotskoj zajednici. Ove ribe su loši plivači i u otvorenom moru lak plijen predatorima. Zato i žive u simbiotskoj zajednici s vlasuljama. Vlasulje im pružaju zaklon, dok riba svojim neobičnim pokretima i meškoljenjem unutar vlasulje potiče cirkulaciju morske vode i tako pomaže morskoj vlasulji da diše. Jaja uglavnom jedu druge ribe i zmijače, a odrasle ribe nisu tako podložne predaciji jer su zaštićene vlasuljinim lovkama.

image
Srdjan Vrancic/Cropix

Žive solidnih šest do osam godina. Ove ribe su protoandrični hermafroditi, što znači da se sve prvotne jedinke razvijaju kao mužjaci, a kasnije samo neke u ženke. Kada ženka ugine, najveći mužjak postaje ženka, a veće mlade ribe se razvijaju u mužjake. Ženke kontroliraju mužjake agresivnom dominacijom, tj. sprečavaju nastanak drugih ženki, a najveći mužjak dominira nad ostalim mladim nezrelim mužjacima i sprečava ih u mriješćenju. Od vlasuljinih žarnica štiti ih sluz. Mlada riba mora proći kroz period aklimatizacije dok ne postane imuna na otrov vlasulje.

image
Srdjan Vrancic/Cropix
image
Srdjan Vrancic/Cropix
image
Srdjan Vrancic/Cropix
image
Srdjan Vrancic/Cropix
image
Srdjan Vrancic/Cropix
image
Srdjan Vrancic/Cropix
image
Srdjan Vrancic/Cropix
image
Srdjan Vrancic/Cropix
image
Srdjan Vrancic/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 17:38