NEOBIČNO BIĆE

Ribar iz morskih dubina izvukao jezivog stvora: Ovakvo biće sigurno niste nikad vidjeli!

Oči su mu izbuljene, nos je šiljast, a zubi izbočeni i sve u svemu, nije neki ljepotan

Ilustracija

 Jakub Gojda/Alamy/Alamy/Profimedia

Poznato je kako morska stvorenja koja žive na velikim dubinama, gdje nema svjetlosti, a pritisak je jak, imaju neobičan izgled. Jasno, riječ je o ljudskoj percepciji - ribe se ni najmanje ne brinu oko toga kako izgledaju, a ponajmanje ih je briga kako izgledaju nama. Povremeno more izbaci, ili neki ribar ulovi kakvog nama čudnog svata. Tako je ribar iz Australije, koji na Facebooku objavljuje pod imenom Trapman Bermagui objavio je snimku morskog psa.

Taj momak izgleda zaista neobično. Oči su mu izbuljene, nos je šiljast, a zubi izbočeni. Ribar je odmah napisao kako je to morski pas Roughskin dogfish (Centroscymnus owstoni). Nije to ništa neobično - radi se o stvorenju koje živi na priličnim dubinama: neki izvori tvrde da je riječ od 500 do 600 metara, a drugi da se kreće dubinama od 150 pa do čak 1459 metara.

Tih se morskih pasa može pronaći u tropskim, suptropskim i umjerenim morima. Narastu do oko 120 centimetara, a najveći ikada izmjereni imao je 148 i bio je težak 21 kilogram. Jede glavonošce i razne vrste riba. Obično su tamnosmeđi ili crni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:51