‘PAZITE DOK PLIVATE‘

Ribe masovno napadaju ljude, svaki dan više od 15 ih završi na hitnoj! Stručnjaci: ‘Znamo što im otvara apetit‘

Institut za obalnu ekologiju svjestan je ovog fenomena već nekoliko godina
 Joaquín Reina/Zuma Press/Profimedia/Joaquín Reina/zuma Press/profimedia

Nije baš ugodno kada vas domaćini na godišnjem odmoru, kojeg ste planirali provesti plivajući i roneći, upozore da to možda nije pametna ideja. Odnosno, da samo vi uživate u moru, ali da to više nije onako bezazleno kao prije. Postala je to svakodnevica turističkih radnika u španjolskoj općini Benidorm, koji svojim turistima moraju objašnjavati da su ribe počele napadati ljude. Svakoga dana više od 15 ljudi potraži prvu pomoć jer su ih napale ribe - ii to ne neke velike i opasne, nego male, poput ušata i orada, piše Daily Mail.

Privlače ih, kažu stručnjaci, nepravilnosti na koži, poput rana, bradavica ili madeža. No, nekad se ne radi o tome, nego jednostavno ugrizu ljude po rukama, nogama ili leđima. Stručnjaci kažu da je zbog vrlo toplog vremena temperatura mora puno viša od normalne, što je ubrzalo metabolizam riba i povećalo njihov apetit. Očigledno je da ljude vide kao hranu, pa kreću na njih.

Institut za obalnu ekologiju svjestan je ovog fenomena već nekoliko godina, jer je on još sredinom kolovoza 2017. prijavljen službi za spašavanje i prvu pomoć Alicantea. No, ne znaju što napraviti osim što pozivaju kupaće na oprezu i mole ih da, između ostalog, ne ulaze u more s nakitom, jer on sjaji, a to bi moglo privući brojne druge ribe, osim gore navedenih, da napadnu.

Oblada melanura znanstveno je ime najagresivnije vrste ovoga ljeta, koja je kod nas poznatija kao ušata. Ona se sve češće viđa kod otočića Tabarca, gdje ih hrane turisti. Obično se ova vrsta držala dalje od obale, no ove godine su se preselile bliže.

- Riječ je o ribi naviknuta na hranjenje. Naviknute su na ljude, ne bježe i kljucaju rane - rekao je glasnogovornik španjolskog Odjela za morske vrste.

Druga španjolska ljetovališta također su prijavila slične napade prethodnih godina, uključujući one diljem Costa Brave i u Kataloniji.

Napad ušata na kupaće u ljetnom periodu nije nešto novo, kaže Pero Ugarković iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita. Takvi napadi prijavljivani su širom Mediterana, a kod nas ih je najviše bilo na području Istre.

- Već dugo se špekulira što je uzrok ovih napada, pa se tako spominje nedostatak ostalih izvora hrane, brži metabolizam zbog veće temperature, što naravno može biti točno. Također navodi se da napadaju najviše bradavice, madeže i nakit.

Ja bi još uz to naveo mogućnost, po mom mišljenju, da ribe prirodno skidaju parazite s većih životinja. Nisam vidio da je itko snimio to ponašanje kod ušata, ali neke druge ribe to rade, npr. grupa šaraga je snimljena kako skida parazite s bucnja - smatra Ugarković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 07:46