IZUMRLI U HRVATSKOJ

Rijetka gošća doletjela u našu zemlju: ‘Molimo vas, nemojte joj prilaziti...‘

Nije poznato zašto je odlučila iz Italije preletjeti Jadran i sletjeti u Kruševo kraj Obrovca

Ibis Gipsy

 BIOM

Prije desetak dana iz austrijske organizacije Waldrapp našim Biomovcima javljeno je da je ženka ćelavog ibisa imena Gipsy iz samo njoj poznatog razloga odlučila iz Italije preletjeti Jadran i sletjeti u Kruševo kod Obrovca. Odmah su obavijestili nadležnu Javnu ustanovu Natura Jadera, koja je u kontaktu s lovačkim društvima i zajedno čine sve kako bi njen boravak u Hrvatskoj bio siguran.

No, Gipsy se nije zaustavila. Odletjela je do sela Bogdanovići nedaleko od Bodica, no dolaskom do vjetroelektrane na lokalitetu Debelo brdo promijenio se i smjer njenog kretanja pa je umjesto prema zapadu, nastavila prema jugu. Tako je prešla na područje Šibensko-kninske županije, a jednu je noć provela i u samom Šibeniku. Vjeruje se kako je oči sklopila na stupu javne rasvjete u Vukovarskoj ulici. Potom je raširila krila i krenula dalje.

- Od jučer nalazi na otoku Braču, kod mjesta Nerežišća. O tome smo obavijestili Javnu ustanovu "More i krš", a oni lovačke organizacije s područja Splitsko-dalmatinske županije. Molimo sve da ne prilaze ženki ibisa u njen osobni prostor jer je na taj način uznemiruju, iako to nije uvijek očito - kažu iz Bioma.

Ćelavi ibis je u Hrvatskoj i Europi izumrla vrsta, te gotovo izumrla u svijetu. Međutim, održale su se male kolonije u Maroku i Turskoj, a s jedinkama iz zatočeništva provode se projekti reintrodukcije na europska gnijezdilišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:44